Založ si blog

Obžaluje prezident Kiska sám seba?

cas - Kiska - s obzalobou prezidenta suhlasim 1„Keď sa história opakuje“, mohol by sa volať tento blog. Písala sa jar 2013 a pán Andrej Kiska rozbiehal svoju kampaň na prezidenta SR. Zhodou okolností v tom čase vrela aj kauza nevymenovania J. Čentéša na post generálneho prokurátora vtedajším prezidentom I. Gašparovičom. Opozícia kritizovala prezidenta Gašparoviča, že v NRSR zvoleného (síce sporne ale zvoleného) J. Čentéša Gašparovič odmietol vymenovať za šéfa prokuratúry.

V snahe zapáčiť sa publiku, čo je samozrejme pochopiteľné, sa vtedy kandidát Kiska vyjadril, že prezident nevymenovaním Čentéša porušil ústavu a podporil iniciatívu opozície, obžalovať prezidenta. „Podnikateľ a zakladateľ charitatívnej organizácie Dobrý anjel Andrej Kiska, ktorý chce zabojovať o prezidentské kreslo, súhlasí s obžalobou prezidenta Ivana Gašparoviča za úmyselné porušovanie Ústavy SR. „Podľa mňa prezident porušuje ústavu,“ povedal na tohtotýždňovej tlačovej konferencii v Bratislave Kiska. Dodal, že on by Čentéša vymenoval“, napísal vtedy Nový Čas.

Kandidát Kiska vtedy iste netušil, že prejdú dva roky a on sa ocitne v úplne identickej ale obrátenej, resp. pre neho ešte horšej situácii, kedy Ústavný súd rozhodol, že prezident Kiska nevymenovaním dvoch ústavných sudcov porušil ústavu. … „Prezident Andrej Kiska porušil právo na prístup k voleným a iným funkciám kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR Evy Fulcovej, Juraja Sopoligu a Miroslava Duriša, keď žiadneho z nich nevymenoval. V utorok o tom rozhodol tretí senát Ústavného súdu SR v zložení Rudolf Tkáčik, Jana Baricová a Ľubomír Dobrík. K rozhodnutiu súdu bolo pripojené odlišné stanovisko ústavného sudcu Rudolfa Tkáčika. Ako v stručnom odôvodnení uviedol predseda senátu Tkáčik, štátne orgány môžu konať len na základe Ústavy SR. Prezident podľa neho nepostupoval ústavne konformne pri posudzovaní vhodnosti kandidátov na sudcov ústavného súdu. Prezident SR je oprávnený vykonať výber kandidátov a vymenovať ich z dvojnásobného počtu kandidátov, ktorých zvolila NR SR“, uviedla včera k rozhodnutiu Ústavného súdu SR včera agentúra SITA.

Čo teraz bude nasledovať je právne úplne otvorená vec, a budú ju riešiť tak v kancelárii prezidenta, jeho právny zástupca Mazák ako aj iste politici. Čo by však nemalo byť prejdené mlčaním je, že ak pred dvoma rokmi A. Kiska chcel obžalovať I.Gašparoviča za údajné porušenie ústavných práv J. Čentéša jeho nevymenovaním, nemal by sa dnes aspoň vyjadriť k otázke, prečo keď Ústavný súd skonštatoval porušenie ústavných práv troch sudcov z jeho strany, neobžaluje seba?

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

pellegrini

Pellegrini absolvoval fotenie na oficiálny portrét. Novinkou bude pozadie s vlajkou

23.04.2024 15:58

Zvolený prezident Peter Pellegrini chcel, aby z fotografie vyžarovala aj národná hrdosť. Vyzdvihol preto novinku.

nehoda tragická

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29, aktualizované: 16:13

Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky vrátane dvoch pozemných ambulancií ZZS a záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 778217x
Priemerná čítanosť článkov: 5896x

Autor blogu

Kategórie