Založ si blog

EÚ musí byť v oblasti ochrany obyvateľstva samostatnejšia

Medzinárodná politika EÚ sa podľa všetkého musí stať oveľa „schopnejšou“ a to predovšetkým v obrannej a vojenskej oblasti. Viaceré skúsenosti nám totižto preukázali, že NATO slúži skôr na ochranu záujmov USA a veľkých krajín a na tie menšie ľudovo povedané kašle.

Je taktiež zaujímavé tvrdenie, že NATO nemôže zasahovať proti ISIS, pretože ISIS nie je oficiálnym štátom. Toto tvrdenie je tak deravé, ako sa len dá. Keď v USA padli 15 rokov dozadu dvojičky, útok bol vyhodnotený ako teroristický a NATO začalo konať takmer okamžite. Útočilo vtedy voči konkrétnej oficiálnej krajine? Podľa mojej mienky nie.

Neodbáčajme ale… odporcovia armády EÚ často tvrdia, že ju EÚ najmä vďaka prípadnej pomoci NATO vlastne nepotrebuje. Na nasledujúcich riadkoch však uvediem 2 hlavné dôvody, prečo tomu tak nie je.

  1. Aj pri zachovaní všetkej až priam protokolárnej korektnosti je jasné, že vedúcou mocnosťou NATO je USA. EÚ teda nie je v strede záujmu NATO. V prípade armády EÚ by toto medzinárodné spoločenstvo z pochopiteľných dôvodov v strede záujmu určite bolo.
  2. EÚ je už dnes priestorom, kde sa stretáva mnoho kultúr. Tieto kultúry však so sebou často prinášajú nekonvenčné hrozby, na ktoré NATO nie je nastavená. Ak by bola, tieto hrozby by sme nepociťovali, ale pociťujeme. Jedná sa najmä o fakt, že sú jednotky NATO pripravené najmä na klasický boj „zoči-voči“ svojmu nepriateľovi. Dnes sa takýto typ boja celkom vytráca a v EÚ nie je prítomný vôbec. Naopak, používajú sa nepriame taktiky a spôsoby „boja“. V úvodzovkách preto, lebo slovo boj vďaka spomínaným špeciálnym taktikám naberá význam, ktorý si verejnosť ešte s určitosťou neosvojila.

Armáda EÚ je teda dôležitá najmä preto, aby obranu členských krajín vystužila tam, kde sa nachádzajú slabiny NATO (a to som vlastne spomenul len vrchol ľadovca). Je dôležité, aby v prípade jej vytvorenia bola vytvorená rozsiahla analýza bezpečnostného prostredia a aby bol už prvotný výcvik plne prispôsobený hrozbám, ktoré trápia dnešnú Európu.

Proces vytvorenia armády je samozrejme vždy ťažký a v tomto prípade si naviac vyžaduje vôľu všetkých členských krajín. Lídri by si však v najbližších mesiacoch mali uvedomiť, že plánovaná pobrežná stráž nesmie byť bodom, kde sa téma bezpečnosti skončí. Armáda musí byť skôr či neskôr vytvorená – samozrejme, oveľa lepšia je verzia „skôr“.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 777721x
Priemerná čítanosť článkov: 5892x

Autor blogu

Kategórie