Založ si blog

Matovič, Galko. .. Ach, toto je bordel

Šašovia v parlamente už nie sú ničím, čo by nebolo bežné. Musím sa priznať, že by aj mne možno podobný typ politikov celkom chýbal. Čo je však dôležité? Aj šašo musí mať nejaké kvality a o to viac keď chce robiť niečo, čo má pripomínať politickú satiru.

Milan Lasica sa nedávno vyjadril, že mu politická satira nechýba, ale neodmietol by jej návrat. Aj táto žijúca legenda si teda zjavne myslí, že to čo predvádza Matovič v parlamente nie je v žiadnom prípade satira. Rozdiel medzi satirikmi a šaškujúcimi poslancami je v tom, že na satirikoch sa bavíme, zatiaľ čo na šaškujúcich poslancoch sa baví akurát tých 300 oviec pred Bonaparte.

Ľudia ako Matovič mi prirodzene prekážajú, lebo nemajú dostatočné kvality na to, aby mohli tvoriť tvrdú, údernú, ale najmä adekvátnu opozíciu voči vláde. Celá politická scéna mi napokon príde ako hra mačky s myšou, pretože proti sebe stoja vecné stanoviská proti nepodloženým. Nehovorím, že je to úplné pravidlo, ale minimálne ¾ konfrontácii vlády s opozíciou takto fungujú. Vláda samozrejme nerobí všetko najlepšie ako sa dá a preto býva kritika opozície opodstatnená. Je však vyslovene mrhaním voličskej dôvery, ak opoziční poslanci pojem kritika vnímajú podobne ako šašo Matovič. Popravde ani neviem, že ktorý rezort by tento človek mohol v prípadnej vláde viesť.

A prečo v tejto súvislosti spomínam Galka? Jeho príbeh nie je rovnaký, ako ten Matovičov, avšak podstata je na počudovanie veľmi podobná. Neviem na základe čoho sa dostal na čelo tak dôležitého ministerstva, akým je obrana. Ďalej už vôbec neviem, na základe čoho je opozíciou vnímaný ako odborník na obranu a zastupuje ju takmer v každej debate o tejto téme. Ja som teda už pár ľudí z obrany stretol a v debatách pôsobili určite istejšie ako tento laik. Naviac ešte aj nedávno zaklamal, že mu záleží na NATO. V čom? Keď už chcel túto alianciu takto ospevovať, mal ako minister obrany zabezpečiť rozpočet 2% HDP do obrany tak, ako to vyžaduje NATO. Je to jedna z mála pripomienok, ktoré našej krajine spoločenstvo zásadne zvýrazňuje.

Nechcem sa tu výrazne rozpisovať o žiadnych konkrétnych témach. Podstatou je upozorniť na fakt, že opozícia potrebuje nutne schopnejšie a odbornejšie tváre, lebo v opačnom prípade pre vládu konkurenciou nikdy nebude. Opozícii by pomohol odchod týchto dvoch, ale aj mnohých ďalších.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 776377x
Priemerná čítanosť článkov: 5882x

Autor blogu

Kategórie