Založ si blog

Zmeny v rokovacom poriadku opozíciu neobmedzujú

Kontroverzné zmeny v rokovacom poriadku parlamentu boli definitívne prijaté a smerujú k prezidentovi SR Kiskovi na podpis. Uvidíme, že čo na zákon prostredníctvom prezidenta povie veľká Amerika, ale vzhľadom na to, že za zákon nehlasovali len opoziční poslanci, bolo by z morálneho hľadiska správne, aby zákon podpísal.

Po celý priebeh schvaľovania nás väčšina médií konfrontovala s údajným obmedzovaním opozície prostredníctvom zákona. Podľa mňa je to vyslovene hlúpy a nedostatočný argument a ak nič vecné a seriózne nevedia dodať, nech sa radšej ani nevyjadrujú.

Po prvé, obmedzený čas pre vystupovanie nemajú len opoziční poslanci, ale aj vládni a to platilo aj pre prvý návrh, ktorý predkladal Danko. Opozícia taktiež nemôže povedať, že sa pri tvorbe nemyslelo na ich pripomienky, keďže bol zákon schválený so zmenami, ktoré vyžadovala. Ministrom sa vzal neobmedzený čas a taktiež budú pre nich platiť podobné pravidlá ako pre samotných poslancov. Neobmedzené vystúpenia budú mať len traja najvyšší ústavní činitelia, medzi ktorými je aj prezident SR, ktorého môžeme s čistým svedomím nazvať opozičným. Tak o čom je tu teda reč? Naozaj neexistuje objektívny dôvod na to, aby si opozícia myslela, že je nejakým spôsobom utláčaná. Celé to považujem len za akúsi marketingovú hru, ktorou chce zakrývať kauzy vlastných členov.

Po druhé, opozícia si za nutnosť zmien môže prakticky sama. Ešte som nikoho nevidel správať sa v NR SR tak ako to robí Igor Matovič. Niekedy pri pohľade mám v hlave pocit, že by sa mu zišlo vrátiť sa na strednú školu a trochu dospieť. Jeho šaškárne a cirkusy urážajú serióznosť pôdy NR SR. Pekné a dôstojné oblečenie v parlamente berie väčšina poslancov ako samozrejmosť, len Igor a jeho pár kolegov chodia oblečení ako na diskotéku. Ako sme sa však dozvedeli, opozícii veľmi výdatne pomáhajú médiá platené z rovnakého zdroja, takže dozvedieť sa logickú, triezvu a reálnu pravdu o dôvodoch schránkového zákona je pre normálneho človeka ťažké. Všade sa dočítate len o zlom Dankovi a nie o šialenom Matovičovi.

Uvidí sa, že ako sa zákon ujme. Predpokladám, že Matoviča z choroby nevylieči, ale mohol by byť aspoň nápomocný v snahe zvyšovať parlamentnú kultúru, lebo to je niečo, čo NR SR potrebuje.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 778218x
Priemerná čítanosť článkov: 5896x

Autor blogu

Kategórie