Založ si blog

SaS nie je jedinou stranou planéty, ktorá má programové body

Letmo som si prešiel nové programové body SaS, ktoré najnovšie prostredníctvom svojho predsedu uverejnila. Už pred poslednými parlamentnými voľbami som program SaS považoval za naozaj kvalitný. Na kvalite ani nové programové body neutrpeli, avšak neprinášajú nič nové.

Stále sa točia okolo štyroch základných tém, ktoré sú podľa tejto liberálnej strany najdôležitejšie. Podnikateľské prostredie, korupcia, zlepšenie školstva a zdravotníctva. O dôležitosti týchto tém nie je pochýb, avšak existujú aj ďalšie, ktoré SaS nemá obsiahnuté, dokonca ani len odborne zastúpené. Typickými dôležitými témami mimo odborný dosah SaS je spravodlivosť a bezpečnosť. Ak dovolíte, Galka nepovažujem za odborníka v oblasti bezpečnosti a to už len z toho dôvodu, že jeho obsahom je viac emócii ako faktov. Mohlo by sa argumentovať, že sú tieto témy v texte obsiahnuté, no state k ním nepovažujem za odborný obsah.

Richard Sulík vyšiel s „novými“ bodmi ako hotový reformátor. Stačí si však prečítať programové vyhlásenie vlády a zistíme, že sú tam tieto body obsiahnuté, len sú trochu inak uchopené, sociálnejšie, možno solidárnejšie. Pozastavím sa nachvíľu pri pojme solidarita. V názve tejto strany je totižto podľa všetkého použitý úplne bezobsažne a nevhodne. Solidarita totižto nepatrí medzi hodnoty liberálneho politického smeru. Okrem toho, jednotlivé navrhované ekonomické kroky (stranou SaS) nie sú ani trochu solidárne, ale dobre, ako marketingové slovo to znie dobre.

Nemôžem si pomôcť, ale tieto programové body mi prídu ako jemné opakovanie po vládnej strane. Tá nedávno absolvovala dôležitú programovú konferenciu, ktorou si celkom získala pozornosť verejnosti a upozornila ňou na fakt, že ostatné strany takéto konferencie de facto nemajú.

Záver. Myšlienka dobrá, otázna však je jej úprimnosť a uskutočniteľnosť. Sulík totižto zabudol spomenúť, že jeho strana momentálne nie je v pozícii, z ktorej má istotu budúceho vládnutia.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 776835x
Priemerná čítanosť článkov: 5885x

Autor blogu

Kategórie