Založ si blog

Návrat Zajaca je zlý vtip

Pokiaľ by ste sa na uliciach spýtali, že kto je najhorší minister zdravotníctva od roku 1993, výsledok by bol pravdepodobne jednoznačný – pokiaľ vynecháme najmladšiu generáciu, ktorá si tohto ministra nepamätá a ktorá väčšinou o politike vie akurát tak, že „Fico je zlý“ (lebo ich tým vytrvalo nadájajú opozičné médiá).

Bývalý minister Zajac ani náhodou nepatril medzi obľúbených ministrov zdravotníctva, práve naopak. Jeho pôsobenie na ministerstve môžeme pri zachovaní všetkej objektivity zaradiť medzi najhoršie etapy tohto rezortu. Nejde pri tom ani tak o to, že vo svojej podstate uprednostňoval záujmy politických kolegov pred záujmami občanov. Ide skôr o dva zásadné výsledky jeho práce, ktoré si s ním navždy spájame.

Darovanie zdravotníctva do rúk oligarchov

Ak by sme mali vymenovať tri problémové rezorty, pravdepodobne by väčšina z nás menovala školstvo, spravodlivosť a zdravotníctvo. Školstvo z dôvodu nedostatočného financovania, spravodlivosť z dôvodu nedostatočnej nezávislosti súdov a s nimi spojených orgánov, no a zdravotníctvu z dôvodu nadmernej korupcie a nadmerného vplyvu oligarchov.

Na tom, prečo zdravotníctvo nie je príliš obľúbenou oblasťou, mal Zajac naozaj veľký podiel. Zlé nastavenie opatrení a z nich vyplývajúcich vzťahov v zdravotníctve spôsobili, že dnes nešéfuje zdravotníctvu príslušné ministerstvo, ale príslušná oligarchická skupina, v tomto prípade Penta. O vzťahu Penta-Zajac sa veľa nevie, avšak vzhľadom na kroky bývalého ministra bude pravdepodobne priaznivý (pre Zajaca a Pentu, pre občanov ani náhodou). Na základe zaradenia Zajaca do tímu SaS pre reformu zdravotníctva sa teda dá predpokladať, že v prípade vládnutia strany SaS by vplyv Penty rástol.

Prekliatych 20 korún

Za nepopulárne opatrenie sa považoval aj poplatok 20 korún za každú návštevu lekára. Táto čiastka síce ľudí pravdepodobne finančne neruinovala, avšak ukázala smer, ktorým by sme sa asi uberali len veľmi neradi – smer k spoplatneniu zdravotníctva.

Je teda od SaS pekné, že chce mať čo najlepšiu reformu tvorenú svojim odborným tímom. Ale ak Sulík chce, aby sa táto reforma čo i len dostala na vládny stôl, musí prehodnotiť výber členov svojho tímu, lebo so Zajacom to asi naozaj nepôjde.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 776364x
Priemerná čítanosť článkov: 5882x

Autor blogu

Kategórie