Založ si blog

Rozpad SaS

Tí lepší odborníci už dlhodobejšie predpovedajú, že sa SaS do nejakého rozumného času rozpadne. Nie je to strana, ktorá by bola aspoň minimálne heterogénna. Jej predstavitelia prezentujú naozaj rôzne spôsoby a smery zmýšľania, pri čom sa dá skonštatovať, že samotný predseda tejto liberálnej strany vníma svet liberálne akurát tak v ekonomickej oblasti, ak vôbec.

S Jozefom Mihálom sa z môjho pohľadu dá v rade vecí nesúhlasiť. Niečo je však isté. Je to liberálny politik a tomu zodpovedajú aj jeho vyjadrenia. Už od začiatku som sa čudoval, že prečo sa celkom šikovný človek dáva dokopy so Sulíkom. Je to jeden z tých ľudí, ktorí predstavujú odbornú časť politického spektra. V SaS si ho mali vážiť najmä preto, lebo to bol pravdepodobne jediný liberálne orientovaný odborník v strane. Richard Sulík však už viackrát preukázal, že stranu chce ovládať despoticky a iné názory v jeho liberálnom dome nemajú miesto. Zvláštne, nie? Liberálnosť, sloboda a solidarita by mali byť hodnotami, ktoré zdobia hlavu SaS. Opak je však realitou.

Odchod Jozefa Mihála z SaS je vraj spôsobený nezhodami v téme migrácie. Pravdepodobne majú dôvody ale oveľa širší charakter. Správny liberál by sa so Sulíkom nemal zhodovať takmer v ničom. Výnimkou sú azda len spomínané ekonomické témy. Ak sa však pozriete na tému migrácie, medzinárodných vzťahov, bezpečnosti a podobne, zistíte, že Mihál odchádza úplne oprávnene. Otázne je, aký bude ďalší vývoj, keďže sa v SaS nachádza ešte mnoho ďalších kandidátov na odchod. Myslím tým veľké množstvo členov, ktorí sú viditeľne liberálnejšie orientovaní ako Sulík.

Sulíkova reakcia na seba nenechala dlho čakať a je z nej zjavné, že chce Sulík vlastným voličom zahrať na city. Je to ale celkom netypické, keďže je to typ celkom tvrdého politika. Aj on vníma niekoľko dôvodov Mihálovho odchodu, z ktorých uviedol dva hlavné: téma migrácie a pracovnú zaneprázdnenosť Mihála. Druhý dôvod je podľa mňa len Sulíkovou výhovorkou.

Je samozrejme otázne, kam sa Mihál a jemu podobní odídenci najbližšie posadia. Môže to byť napríklad nový Kiskov politický projekt, ale osobne pevne verím, že Mihál nechce byť slúžkou amerických scientológov.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 777594x
Priemerná čítanosť článkov: 5891x

Autor blogu

Kategórie