Založ si blog

Vytĺkanie politického kapitálu na slovenský spôsob

Téma amnestií sa po dlhšej dobe opäť dostala do povedomia širokej laickej verejnosti. Na jednej strane je záujem verejnosti o politické otázky dobrou správou, na strane druhej je tu značná tendencia mylne si vykladať úlohu jednotlivých aktérov tejto kauzy. Nie je pravda, že opozícia je len zanietená a nezištne motivovaná riešiť problémy ľudí. Rovnako ani koalícia nie je len negatívnym momentom, veď prejavuje záujem nájsť cestu na zrušenie amnestií, ale zákonnou formou kompatibilnou s Ústavou SR.

Existuje tu viditeľná snaha prostredníctvom médií manipulovať mienku ľudí. Verejnosť má tendenciu myslieť si, že vláda nemá záujem zrušiť amnestie, niekedy dokonca mám z ľudí pocit, že kauzu amnestií dávajú za vinu Ficovi. Kauza pri tom nemá priame napojenie na niekoho z dnešnej vlády a z vyjadrení jej predstaviteľom je zrejmé, že zrušenie je len otázkou nájdenia vhodnej zákonnej cesty. Treba si uvedomiť, že koalícia okrem iného disponuje aj oveľa väčšími odborníkmi na právo ako opozícia. Takáto debata teda musí byť z jednej strany prevažne populistická a z druhej strany skôr odborná. Potom je zároveň logické, že k spoločnému záveru prídu asi ťažko.

Budajov návrh má síce jasný cieľ, ale neobsahuje žiadny návod k tomu, aby bola situácia vyriešená aj po právnej stránke. Tu sa predsa len nejedná o nejakú bežnú úpravu zákona, ale o zrušenie amnestií, ktoré vo svete nemá obdobu. Ak by sa k tomu pridal ešte cieľ zrušiť Kováčove milosti, situácia by bola ešte komplikovanejšia – ale oba procesy musia ísť ruku v ruke, lebo sa týkajú rovnakého problému. Zaujímavé, že takto ďaleko už pán Budaj vo všetkej svojej objektivite nezašiel.

Vládny návrh by mohol byť trochu komplexnejší a mohol by vyriešiť dva základné problémy naraz – právny aj morálny problém by mohol byť vyriešený raz a možno dokonca aj navždy. Na moje veľké prekvapenie ustúpil dokonca aj Smer, čo jasne poukazuje na fakt, že toto v žiadnom prípade nie je kauza Smeru ako by sa nám niektorí opoziční zákonodarcovia snažili naznačiť.

Verím teda, že vytĺkanie politického kapitálu zo strany opozície sa skončí a že sa problém čo najskôr vyrieši.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

sud, kuciak, hascak

Haščákov advokát reagoval na nové obvinenie v kauze Gorila

19.03.2024 14:50

Finančník čelí ďalšiemu obvineniu v kauze Gorila.

Hong Kong

Hongkonský parlament jednohlasne prijal nový zákon o národnej bezpečnosti

19.03.2024 14:40

Nový zákon udeľuje tresty za trestné činy rozdelené do piatich kategórií.

Liptovský Mikuláš odchyt medveď

Nebezpečného medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, by mali odchytiť v utorok

19.03.2024 14:29

Mestská polícia žiada verejnosť, aby sa poobede a večer nezdržiavala v lokalite starej cesty medzi Iľanovom a Závažnou Porubou.

Copacabana

Brazílske mestá sa smažia, v Riu padol rekord. Ľudia zo Sao Paula utekali k moru

19.03.2024 13:43, aktualizované: 14:24

Najhoršia situácia je v chudobných štvrtiach, kde nie je žiadna zeleň.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 776393x
Priemerná čítanosť článkov: 5882x

Autor blogu

Kategórie