Založ si blog

Štátny tajomník R. Ondrejcsák a jeho cesty domov – do Maďarska

Štátny tajomník ministerstva obrany R. Ondrejcsák má toho s prezidentom tejto krajiny spoločného viac ako by sa na prvý pohľad zdalo. Prezidentove náklady na cesty domov sú síce oveľa vyššie, no Ondrejcsák tohto kyvadlového cestovateľa do Popradu prekonáva v administratívnych a diplomatických nákladoch svojich ciest domov. A to ani zďaleka nebýva až na východe.

Ondrejcsákove cestovanie do Rajky je vo svojej podstate viac ako problematické. Nič by sa nestalo, keby pán štátny tajomník po pracovnom dni nasadol do svojho nepochybne luxusného auta a odcestoval do Maďarska, kde býva. Keďže by sa však v takom prípade nemohol cítiť tak dôležito, služby ministerských šoférov a ochrany využíva, alebo lepšie povedané zneužíva, aj na cesty domov. Vzhľadom na to, že pre pána štátneho tajomníka nebolo Slovensko na bývanie dosť dobré, to však prináša veľké množstvo komplikácii.

Prvá z nich súvisí s tým, že Ondrejcsáka do Maďarska pravidelne sprevádza aj ozbrojená vojenská polícia, ktorá by na území iného suverénneho štátu nemala čo hľadať. Táto situácia nie je v poriadku už na prvý pohľad a maďarská strana z nej taktiež nie je nadšená. Predstavte si situáciu, kedy by takmer každodenne na naše územie chodili ozbrojení príslušníci vojenskej polície z inej krajiny. Asi by sme taktiež neskákali od radosti. O tejto kauze sa fakticky mlčí, no v minulosti, keď na tieto cesty maďarská strana prišla, nám štátny tajomník takmer spôsobil medzinárodný škandál s našim susedom. Od neho, ako od odborníka na medzinárodné vzťahy, by som očakával, že má vedomosti o tom, že takéto situácie nie sú prípustné.

Na ministerstve riešia jeho prepravu domov viac menej dodnes. S čím súvisia ďalšie náklady, ktoré sú skôr administratívne ako diplomatické. Tieto náklady trápia najmä účtovníkov na ministerstve, ktorí musia mať kontrolované účtovné výkazy jednoznačne v poriadku. Ondrejcsák im však svojou rozmarnosťou dáva značne zabrať. Jeho neochota chodiť domov za hranice samostatne ich dostáva do situácie, kedy musia vyúčtovať niečo prakticky nezaraditeľné do žiadnej kategórie. Keďže sa jeho domov nachádza za hranicami, nedajú sa cesty účtovať ako bežné pracovné. Čo teda s tým? Dá sa cesta domov do zahraničia považovať za zahraničnú služobnú cestu? Asi ťažko. Odpovede pozná asi len Ondrejcsák vo svojej predstavivosti.

Prezident teda nie je jediným, kto svojim podriadeným svojim správaním spôsobuje problémy a komplikácie. Štátny tajomník by tieto administratívne a diplomatické náklady mohol kompenzovať aspoň výborným a príkladným výkonom svojej funkcie, no o tom sa dá hovoriť asi len ťažko. Nepoznám žiadne výraznejšie výsledky tohto štátneho tajomníka – tvári sa ako najväčší odborník na medzinárodné vzťahy a diplomaciu, no výsledky hovoria skôr o značnej neschopnosti vykonávať svoju funkciu prinajmenšom obstojne.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:45

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 776375x
Priemerná čítanosť článkov: 5882x

Autor blogu

Kategórie