Založ si blog

Je oslabená koalícia? Možno aj

Médiami preleteli správy o najnovších prieskumoch politických preferencií voličov. Tieto správy hovoria najmä o poklese koalície. Niektorí novinári už vlastne opúšťajú všetku objektivitu a otvorene hovoria o „dobrej správe“. Čo je ale dobrá správa?

Je snáď dobrou správou to, že vzniká stále výraznejšia patová situácia? Považujú novinári extrémistov za vhodnejších na vládnutie? Niekedy by sa aj novinárska obec mala trochu zamyslieť a nepritakávať extrémistom. Už dosť škandalózne je to, že to robí demokratická opozícia (keďže útočí viac na vládu ako na Kotlebu a Kollára). Opozícia svojimi krokmi robí výbornú službu extrémizmu.

Bližšie sa však pozrime na posledné prieskumy. Je istou pravdou, že koalícia poklesla a s takýmto výsledkom by sa zároveň koalíciou vôbec nestala. Možno som v menšine, ale takéto výsledky sú pre mňa nepochopiteľné. Nie preto, lebo by bola vláda bezchybná, ale najmä preto, že je opozícia absolútne neschopná robiť podstatné rozhodnutia a odbornú a vecnú prácu. Opozičníci sú majstrami v osočovaní, v zavádzaní a v umelom ovplyvňovaní verejnej mienky. Pokiaľ sa však jedná o vládnutie, to je oveľa komplikovanejšie.

Druhým faktom vyplývajúcim z prieskumov je neschopnosť opozície zostaviť vládu – číselná teda určite. Opozícia ma k vládnutia vlastne ešte ďalej ako vláda. Vyplýva z toho aj to, že opozícia neoslňuje voličov minimálne tak ako vláda. Zásadnou otázkou je však to, že čím ich oslovujú extrémisti. To je celkom zamotaná záhada. Podľa mojej mienky nemajú čím.

Možno by sa práve opozícia mala nad sebou zamyslieť. Určite je lepšie trochu spolupracovať s vládou ako púšťať extrémistov k moci. Toto snáď nie je pre nikoho dobrý vývoj. Demokratické strany by mali bojovať proti extrémizmu spoločne. Najväčšiu chybu robia teda opozičné strany a SNS, keďže napríklad v župných voľbách sa namiesto spolupráce absolútne ich cesty rozchádzajú.

Momentálnu situáciu by som teda určite nepovažoval za dobrú. K nej však prispievajú neobjektívne články novinárov, umelo vyvolávané pochody a štrajky, no taktiež zavádzajúce vyjadrenia, ktoré prichádzajú najmä z OĽaNO.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 776894x
Priemerná čítanosť článkov: 5886x

Autor blogu

Kategórie