Založ si blog

Tódová a Denník N sa podlizujú oligarchom z Esetu

Známa novinárka Monika Tódová nahráva oligarchom! V zmysle porekadla „koho chlieb ješ, toho pieseň spievaj“ sa nedávno predviedla v jasnom svetle. Ako redaktorka Denníka N má samozrejme svojich nadriadených, ktorých musí poslúchať. To však neznamená, že by ako novinárka mala vo svojich článkoch obhajovať ich „kšefty“. Čo to je potom za objektivitu? Vzniká nám tu slovenská verzia Babišovho mediálneho impéria?

n-eset-ps-image

V rámci jedného článku nie len že strká nos do problematiky, v ktorej absolútne nie je doma, no dokonca bez akýchkoľvek vecných dôkazov obviňuje človeka z praktík známych z 90. rokov – teda fakticky z mafiánskych praktík. Z úst politikov počujeme obvinenia bez dôkazov naozaj často. Len tu mi akosi nejde do hlavy, že čo je to za novinárku, ktorá si nectí ani len základy slušného správania sa a novinárskej etiky. Ako je v článku správne uvedené, prípad vyšetruje polícia, čo ma privádza k záveru, že Tódová nemá ani len najmenšie právo súdiť a už vôbec nie s cieľom ochrániť svojich oligarchických spojencov. Článok nájdete TU. Naviac, táto jej silná obrana nebola záležitosťou jedného článku. Téma jej vo všetkej tej objektivite nedala spať ani v druhom článku, ktorý jej venovala.

Tódová konkrétne strkala nos do prípadu sporu Erika Mikurčíka, Rudolfa Hrubého a Maroša Grunda, čo boli spoločníci vo firme ADS Property, vlastniacej spoločnosť Carlton Property. Práve prostredníctvom spoločnosti Carlton Property bol minulé leto kúpený Carlton – hotel situovaný na Hviezdoslavovom námestí. Nešlo pri tom o malú čiastku – 80 milónov Eur.

Nikto v redakcii Denníka N sa netají tým, že Grund s Hrubým sú akcionármi denníka a teda majú značný vplyv na jeho chod. Medzi novinármi a týmito dvomi akcionármi je vlastne vzťah ako medzi majiteľom a zamestnancom. Nuž, keď sa majitelia dostanú do úzkych, príde im len vhod, že vlastnia denník s celkom slušným impact faktorom. No a aby som nezabudol, Hrubý s Grundom sú zároveň spolumajiteľmi Esetu.

Hrubý a Grund v celej záležitosti vystupovali ako investori, Mikurčík ako developer. Karta sa však koncom júna tohto roka obrátila. Mikurčík práve v tomto mesiaci zvýšil základné imanie Carlton Property o 11-násobne vyššiu čiastku ako bol vklad ich spoločnej firmy ADS Property. Mikurčík sa tým pádom stal väčšinovým vlastníkom hotela bez súhlasu svojich partnerov.

Toto je celkom zaujímavý príbeh. No poďme naspäť k Tódovej. Myslíte si, že ju trápi každý jeden spoločník, ktorý podrazí svojich partnerov? Nie, Mikurčík ju trápi práve preto, lebo zradil jej chlebodarcov, ktorým ona zobe z ruky. To, že kto je majiteľom Denníka N, samozrejme nemusí byť tajomstvom, Denník N sa týchto ľudí dokonca má právo zastávať, no má to svoju daň. Tým pádom totižto redakcia už nikdy s čistými rukami nesmie prehlásiť, že je objektívna, nestranná a bez vplyvov zo strany oligarchických štruktúr – ako vidíme, bola by to lož.

K firme Eset – firma Eset bola v čase súťaže o predaj areálu na Patrónke taktiež výrazne podporovaná práve Denníkom N. Neviem ako vy, ale ja si nepamätám príliš veľa prípadov takejto podpory firme uprostred súťaže zo strany médií. Už v apríli 2017 teda nemôžeme hovoriť o objektívnom denníku, keďže jeho redaktorov a ich vplyv na spoločnosť majitelia zneužívajú pre vlastné podnikateľské ciele. Aj v tomto prípade redakcia vedela úplne presne, že kto by mal vyhrať a to bez toho, aby do detailu poznala projekty ostatných konkurentov v tejto súťaži. Eset bol dokonca jedinou firmou, ktorá prostredníctvom ich článku dostala šancu odprezentovať svoj projekt. Firma Eset nakoniec reálne vyhrala a aj keď nespochybňujem priebeh tejto súťaže, určite som presvedčený, že redaktori dostali „zaslúžené“ prémie.

Túto úvahu skončím poslednou myšlienkou, ktorá mi v súvislosti so vznikajúcimi prepojeniami napadla. V Česku majú Babiša, s ktorého pôsobením, úprimne povedané, mladí ľudia určite spokojní nie sú. ANO (Babiš), Agrofert, veľké množstvo médií s vplyvom a podobne. A čo bráni vytvoreniu podobného partnerstva medzi Progresívnym Slovenskom, Esetom a Denníkom N? Chystá sa tu snáď umelé vytváranie mienky tak, ako to redakcia Denníka N predviedla v týchto dvoch prípadoch? To by bolo naozaj smutné.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 777915x
Priemerná čítanosť článkov: 5893x

Autor blogu

Kategórie