Založ si blog

Slušné Slovensko? Nikto neprotestuje a skoro nikto neprotestoval

Prečo má niekto pocit, že je slovenská verejnosť manipulovateľná až do takej miery, že si myslí, že môže niekoľkokrát klamať o jednoduchých počtoch? Práve to robia organizátori protestov, opozičné politické strany a opozičné médiá. Klamú nás o tom, že koľko ľudí podporuje protesty za slušné Slovensk. Klamú nás aj o tom, že koľko ľudí zastáva liberálne hodnoty a vo výsledku je neodmysliteľne dôležité, že výrazne manipulujú verejnou mienkou. Tento príspevok je o tom, ako sa manipuluje s verejnou mienkou v momente, kedy vám už preskakuje z toho, že sa vy a vaši kamaráti neviete dostať k moci.

Denník N na začiatku mája avizoval, že sa protestov za slušné Slovensko zúčastnilo až 25 tisíc ľudí. Zaujímavé, pretože to by sme museli počítať napríklad s tým, že tento počet zaplní hocijaký existujúci futbalový štadión na Slovensku, alebo by pre nich boli potrebné dve hokejové arény takej kapacity, aká je v hlavnom meste. Keď sa však pozrieme na fotky z námestia, dva štadióny Ondreja Nepelu tam nestoja a to ani náhodou.

Aby sme ale boli spravodliví, Denník N sa o niekoľko dní opravil a nový odhad bol 12,5 tisíca ľudí. Je však veľmi ťažké uveriť aj tomuto číslu, keďže ak si na fotke označíte bodkou hlavu každého účastníka, 12 500 bodiek si na fotke nenájdete. Je samozrejmé, že fotka nezachytáva všetkých, ale ak je pred hlavným pódiom len 3,5 tisíc ľudí, 12,5 tisíc ich dokopy určite nebude. Podľa odhadu Denníka N by malo pripadať na jeden meter štvorcový 2,0 človeka – 2 ľudia. Skúste si to odmerať doma, ak chcete, no už pri takomto počte by sa ľudia museli dosť tlačiť a na tomto proteste sa netlačili. Okrem toho, ako je vidieť aj na obrázku, na námestí je veľa prázdneho miesta bez ľudí, s čím Denník N vo svojom odhade vôbec nepočíta.

Skúsme sa v tomto kontexte vrátiť k údajne najväčšiemu protestu za slušné Slovensko, na ktorom sa malo podľa Denníka N nachádzať 65 tisíc ľudí. Protest sa konal v rovnakom priestore, s rovnakou plochou. Ak teda 12,5 tisíc ľudí na námestí a 2 ľudia na meter štvorcový bolo veľa, čo by sa tam muselo diať pri čísle 65 tisíc, ak by ľudia neboli na sebe vyslovene natlačení a rozlezení pomaly až na druhú stranu mesta? Viem, že ľudia boli aj mimo námestia, ale neboli od neho vôbec ďaleko. 65 000 je proste len vymyslené číslo s cieľom presvedčiť ďalších, aby sa pridali. Uvedomme si, že to by sme museli rátať s tým, že na samotnom námestí by pripadali tak 4 ľudia na meter štvorcový. Schválne, naozaj si to skúste doma a potom to porovnajte s fotkami z námestia a bude jasné, že kde je zakopaná pravda.

Záverom teda jasné zistenia. Médiá, na čele s pravicovými plátkami Denník N a SME, sa snažili už od začiatku manipulovať verejnou mienkou a nepriamo presviedčať ľudí, aby sa k protestom pridali a podporili tým opozíciu a prezidenta Kisku. Údaje o počtoch, ktoré uvádzajú pravicové médiá a opozícia, sú vymyslené, nafúknuté a vôbec sa nebojím povedať, že nám otvorene klamú. Nenechajme sa teda. Na protesty chodí oveľa menej ľudí, ako si myslíme a myšlienky protestov vôbec nie sú tak rozšírené, ako sa dočítate v niektorých neserióznych médiách. Tak sa teda sami seba spýtajme, že kto je tu klamár a konšpirátor.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 776884x
Priemerná čítanosť článkov: 5885x

Autor blogu

Kategórie