Založ si blog

Tak bude Hoľko odvolaný, alebo nie? Kauza systému na záznam činnosti operátorov smeruje k nemu.

Opozícia prednedávnom na tlačovke Ľubomíra Galka požadovala vyvodenie zodpovednosti voči Jánovi Hoľkovi, generálnemu tajomníkovi ministerstva obrany (nominant SNS), ktorý mal mať blízko k miliónovému tendru v rezorte obrany, dnes vyšetrovanému zo strany NAKA. Polícia konkrétne na podnet NKÚ preveruje podozrenia z machinácii pri verejnom obstarávaní. Jedná sa o firmy Willing a R-Sys, ku ktorým má Ján Hoľko veľmi blízko. Prečo sa opozícia stiahla, to netušíme. Prečo ho však Danko nechce odvolať, je veľmi priehľadné. Hoľkova pozícia je na ministerstve, ale aj v SNS, veľmi silná práve preto, že je pre SNS „najrentabilnejšou“ osobou vo vláde – SNS a Dankovi sa jednoducho vyplatí.

V roku 2012 oslovilo MO tri firmy, ktoré predložili ponuky na dodanie systému na záznam činnosti operátorov: R-Sys, Willing a Ales. Z týchto ponúk si ministerstvo vybralo ponuku Willingu za 1,37 mil. Eur, pri čom R-Sys dal ponuku za zhruba 600 tisíc Eur a Ales za 500 tisíc Eur. Nastali dva problémy: MO sa rozhodlo prijať najvyššiu ponuku Willingu a tým pádom vznikli podozrenia, že bol Willing dopredu vybraný a neprebehlo riadne verejné obstarávanie.

Ján Hoľko vtedy figuroval ako konateľ firmy R-Sys a spolu s Willingom sa mohli dohodnúť na premyslenom systéme vyciciavania peňazí z rezortu obrany. Aspoň tak to navonok vyzerá a aj týmto podozrením sa NAKA zaoberá. Posúďte sami. Firmy R-Sys a Willing sa najprv objavili v jednej súťaži, kde by si mali konkurovať. Po úspechu Willingu v súťaži sa zrazu firmy „zázračne“ presunuli z konkurenčného vzťahu na kooperačný a R-Sys sa stal subdodávateľom Willingu, ktorý systém dodal na MO za spomínaných 1,37 mil. Eur – R-Sys teda dodal Willingu a Willing štátu. Toto je presne spôsob, ako je možné vytvárať machinácie a kradnúť pri obchodovaní so štátom.

Existuje vážne podozrenie, že práve generálny tajomník MO Ján Hoľko sa podieľal na tomto „kšefte“. V R-Sys, ako som spomenul, figuroval, a s Willingom mal fungovať na biznisovom základe. A naviac, je potrebné dodať, že to nie je prvý masový kšeft pre Willing, ktorý dlhodobo vyciciava štát cez servis stíhačiek MiG-29, ktorý je vykonávaný na základe abonentnej zmluvy a ministerstvo môže mať v súvislosti so servisom týchto stíhačiek ročné výdavky 25-50 mil. Eur, podľa konkrétnej situácie a stavu.

Myslíte si, že sa Hoľko týchto firiem vzdal po nástupe na MO v roku 2016? Práve naopak! Hneď v roku 2016 vyhral R-Sys síce menšiu, ale vzhľadom na povahu víťaza veľmi podozrivú zákazku. Hoľko z R-Sys odišiel až po tom, čo mu na túto kauzu prišli.

Willing a R-Sys spoločnými silami takto mohli ukradnúť odhadom viac ako pól milióna Eur v roku 2013 a existuje dôvodné podozrenie, že sa rovnaký model kradnutia aplikuje aj v prípade veľkého a súčasného obchodu s obrnenými transportérmi s fínskou firmou Patria, do ktorého je zapojených niekoľko firiem blízkych ľuďom v SNS. Na subdodávateľoch a servise sa v prípade takýchto obchodov dá zjavne nakradnúť naozaj výdatne.

Galko teda aj na základe vyššie uvedených informácii, a nepriznávam mu pravdu často, právom žiada odstúpenie Hoľka a obmedzenie jeho vplyvu na chod MO.

V neposlednom rade by bolo potrebné preveriť aj všetky IT zákazky od príchodu Jána Hoľka na ministerstvo. Jemu veľmi blízka firma Sofos, v ktorej vedení a dozornej rade figuruje podľa obchodného registra niekoľko jeho rodinných príslušníkov, vyhrala už viacero súťaží. Najväčšiu rámcovú zmluvu uzavrel Sofos s Národnou agentúrou pre sieťové a elektronické služby, na základe ktorej sa môže dostať k zákazkám až za 33 mil. Eur. Podľa Finstatu bol Sofos v roku 2012 v strate 22 539 Eur, zatiaľ čo v roku 2016 už v zisku 128 050 Eur. Aj tieto čísla sú však relatívne nízke. Tržby tejto firmy môžeme počítať na milióny. V roku 2017 mala firma napríklad tržby viac ako 5,2 mil. Eur. A len pre zaujímavosť, Sofos sídli v rovnakej budove ako spomínaná R-Sys.

Ján Hoľko, po uverejnení týchto káuz, dlhodobo neodpovedá na otázky novinárov, týkajúce sa týchto tém. Naposledy to dokonca vyzeralo, že mala hovorkyňa pri hocijakej otázke na tieto témy pokyn ukončiť tlačovú konferenciu a po otázke novinárov na firmy R-Sys a Willing to aj ihneď urobila.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:06

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 776372x
Priemerná čítanosť článkov: 5882x

Autor blogu

Kategórie