Založ si blog

Nový oligarcha na obzore? Trnka investoval do volieb naozaj výdatne

Často počúvame v médiách o snahe opozičných politikov vyhnať oligarchiu zo slovenského politického prostredia. Nastáva však situácia, kedy ako keby skáčeme z kaluže do blata… Bohatí ľudia mali na politikov vplyv počas celej ľudskej histórie, niekedy viac, niekedy menej, ale vždy to platilo. Strany parlamentnej opozície sa tvária, že za nimi nikto nestojí a nestál, čo už niekoľkokrát bolo spochybnené. Do sveta politiky sa nám však dostáva nový typ opozície, ktorá má, zdá sa, s oligarchami celkom jasné spojenie.

Hovorí sa o J&T, hovorí sa o Pente, no nehovorí sa o Esete a jeho najvýraznejšom predstaviteľovi Trnkovi, ktorý v týchto voľbách dokázal ovládnuť dve krajské mestá a podporoval mnohých ďalších kandidátov na primátorov, starostov a poslancov, ktorí sa dostali do zastupiteľstiev a budú tak ovplyvňovať život v rôznych obciach minimálne ďalšie štyri roky.

Tak napríklad Bratislava. Pred niekoľkými mesiacmi sme prvýkrát zaregistrovali začínajúce aktivity kandidáta na primátora Bratislavy Matúša Valla. Vallo prišiel veľa ľuďom ako zaujímavý kandidát: vypracovaný program, relatívne príjemné vystupovanie, jasná predstava a dobrá kampaň. Na druhej strane sme si však onedlho uvedomili, že Vallova kampaň musí byť neskutočne nákladná. Každodenne nám od neho niečo vyskakovalo a to aj napriek tomu, že málokto z nás sleduje jeho fanpage. Onedlho sa pridala drahá kampaň na billboardoch, pri čom sám Vallo hovorí, že je proti takémuto smogu. Sám sa však toho nedrží a nežije podľa toho, čo deklaruje.

Pri Vallovi nás teda zaujala táto nákladná kampaň a snažili sme sa zistiť pôvod jeho zdrojov. Niekoľko dní pred voľbami bola ozrejmená informácia, že Vallo na svoju vlastnú kampaň nedal ani cent a všetko bolo financované z darov a príspevkov. A môžete už len hádať, že kto bol hlavným Vallovým darcom – ľudia z Esetu, na čele s Trnkom, ktorý sa stal najvýraznejším Vallovým sponzorom. Ak si niekto myslí, že primátor, ktorý nedal ani cent na svoju kampaň a zdroje mu dodala jedna konkrétna skupina ľudí, je nezávislý, tak sa pravdepodobne dosť zásadne mýli.

Druhý výrazný prípad, Nitra. V Nitre sa pôvodne zdali voľby ako veľmi jasné. S Dvončom boli ľudia relatívne spokojní a neozývalo sa nejaké výrazné volanie po zmene, možno len medzi niektorými menšími skupinkami ľudí.

Situácia sa zmenila v momente, ako začal byť nezávislý kandidát Hattas podporovaný Esetom a to vo výraznej miere. Nehovoríme, že to bol jediný faktor, ktorý hovoril v jeho prospech, no v konečnom dôsledku je to s určitosťou najhlavnejší dôvod, prečo vyhral.

Podobný vývoj by sme si mohli ukázať na niektorých ďalších obciach a kandidátoch, no pre tento moment si skúsme vytvoriť jasné závery.

Nikto netvrdí, že spomenutí víťazi volieb v Bratislave a v Nitre sú podvodníci a vyslovene neschopní ľudia. Na druhej strane sa však treba zamyslieť nad ich nezávislosťou. Matúš Vallo môže byť dobrý architekt s dobrou víziou, avšak je veľmi ťažké uveriť, že sa jeho politika nebude čiastočne riadiť prianiami ľudí, ktorí mu dali peniaze na to, aby sa mohol dostať tam, kde je. Pre Hattasa to možno platí ešte dvojnásobne, keďže sa jedná o mladého a značne neskúseného politika, s ktorým porátať sa oligarchia pravdepodobne nebude mať problém.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 776844x
Priemerná čítanosť článkov: 5885x

Autor blogu

Kategórie