Založ si blog

Marakéš – ísť, či nie?

Konferencia OSN v Marakéši bude venovaná otázke migrácie, ktorá je v týchto dňoch opäť jednou z hlavných tém na Slovensku. K dnešnému typu migrácie sme sa nikdy ako krajina nestavali príliš pozitívne a inak to pravdepodobne nebude ani na tejto konferencii. Otázka však stojí inak: čo znamená naša prípadná účasť? Je vhodné ísť do Marakéša?

Odpoveď samozrejme záleží od toho, ako si túto konferenciu/summit interpretujeme. Vo vláde zjavne na téme neexistuje zhoda, čo dáva priestor rôznym diskusiám a záverom. Kľúč je nasledovný: pokiaľ účasťou na konferencii vyjadríme súhlasný názor, realita je taká, že by sme tam ísť nemali. Nie preto, lebo by sme boli neľudská krajina, ale preto, lebo dokument obsahuje veľmi zásadné chyby.

Na druhej strane, pokiaľ má byť konferencia v prvom rade priestorom na konštruktívnu diskusiu a vyjadrenie názoru jednotlivých krajín, potom by sme naopak určite mali ísť. Za správnu interpretáciu našej účasti zo strany partnerov by malo byť zodpovedné ministerstvo zahraničných vecí, ktoré s našimi partnermi komunikuje.

Je určite dobrou reprezentáciou krajiny, keď náš minister zahraničných vecí predsedá Valnému zhromaždeniu OSN, no to neznamená, že máme automaticky prijímať každý dokument, ktoré Valné zhromaždenie za Lajčákovej éry generovalo. Je nad slnko jasné, že väčšina vlády s obsahom dokumentu nesúhlasí a je dosť pravdepodobné, že ani v prieskume medzi občanmi by príliš neuspel. Preto môžeme ísť do Marakéša, ale len za tým účelom, aby naši reprezentanti vysvetlili predstaviteľom ostatných krajín, že prečo sme dokument neprijali a prečo je to podľa nás správne.

Spor vo vláde je poľutovania hodný, ale stranu tu musíme chytiť jednoznačne premiérovi Pellegrinimu. Ten totižto nikdy Lajčákovi prijatie dokumentu nesľúbil a minister Lajčák dobre pozná dlhodobé stanoviská Slovenskej republiky, ktoré sú s niektorými bodmi tohto dokumentu nezlúčiteľné.

Marakéš by teda mal byť o tom, aby si zástancovia kompaktu vypočuli výhrady odmietajúcich krajín vrátane Slovenska a aby tieto výhrady zástupcovia OSN čo najvýraznejšie vzali v úvahu pri prepracovávaní kompaktu. Migrácia musí mať pravidlá, ale musí byť zároveň správne zadefinovaná, aby sme sa neocitli v situácii, v ktorej sa ocitnúť nechceme.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Škola / Školstvo / Žiak /

Školákom sa začali veľkonočné prázdniny, do lavíc sa vrátia o týždeň

28.03.2024 07:30

Veľkonočné prázdniny sú pre školákov posledným dlhším voľnom pred koncom školského roka.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 776806x
Priemerná čítanosť článkov: 5885x

Autor blogu

Kategórie