Založ si blog

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické výsledky. Slovensko ide momentálne veľmi podobnou cestou.

Ľavica už na Slovensku vládne dosť dlho na to, aby sme ju dokázali hodnotiť a poukázať na spôsob, ktorým vládne a ciele, ktoré napĺňa. V roku 2010 viacerí vyhlasovali, že musí prísť zmena a že po štyroch rokoch ľavice musí prísť pravica, ktorá tu opäť niečo našetrí pre tú rozhadzovačnú ľavicu.

Dnešná realita je ale úplne iná. Sociálny štát sa rozširuje a vláda nachádza peniaze na vyrovnávanie rozpočtu a ozdravovanie verejných financií na miestach, kde by ich pravica nikdy nehľadala. Dá sa povedať, že Smer rozširuje sociálny štát a zároveň ozdravuje ekonomiku cez vyrovnávanie nerovností v spoločnosti.

To je presne spôsob, ktorým sa schopné ľavicové vlády vyznačujú a ktorý im populistické pravicové strany nevedia priznať. Pravica síce vie robiť s ekonomikou, čo sa čísiel týka, pozitívne kroky, no na úkor iných ukazovateľov. Rovnosť v spoločnosti sa často znižuje, nožnice medzi bohatými a chudobnými sa roztvárajú a podporovaní sú v prvom rade podnikatelia a to aj tí bohatí, ktorých vysoké zisky sa zvyšujú, zatiaľ čo nízke príjmy chudobných sa znižujú.

Vláda a najmä ministerstvo financií, pár dní dozadu predstavili návrh vyrovnaného rozpočtu pre rok 2019, ktorý bol včera v pléne parlamentu schválený.

Pre obyčajných ľudí vyrovnaný rozpočet znamená toľko, že štát, ktorý im poskytuje, a to je v Slovenskom prípade veľmi špecifické, relatívne vysoké príjmy, podpory a služby, menej riskuje, že ľudia o tieto benefity niekedy prídu.

V zásade teda ide aj o ochranárske opatrenie. Štát síce menej chráni bohatých, aj keď tí sa tiež nemôžu sťažovať, no o to viac chráni nižšiu a strednú skupinu obyvateľov, ktorá je v prípade nevyrovnaného rozpočtu ohrozená a zraniteľnejšia.

Ak sa teda niekto z pravicových populistov pýta, že čo to prinesie obyčajnému človeku, tak je to istota. Istota, ktorú žiadna pravicová vláda ľuďom nikdy neponúkla.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Marakéš – ísť, či nie?

26.11.2018

Konferencia OSN v Marakéši bude venovaná otázke migrácie, ktorá je v týchto dňoch opäť jednou z hlavných tém na Slovensku. K dnešnému typu migrácie sme sa nikdy ako krajina nestavali príliš pozitívne a inak to pravdepodobne nebude ani na tejto konferencii. Otázka však stojí inak: čo znamená naša prípadná účasť? Je vhodné ísť do Marakéša? Odpoveď samozrejme [...]

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 778208x
Priemerná čítanosť článkov: 5896x

Autor blogu

Kategórie