Rozpadnutá Sieť a zmätky v koalícii

18. augusta 2016, tribunaludu, Nezaradené

Kto by to bol povedal, že len tak relatívne krátko po svojom vzniku sa bude strana Sieť topiť v existenčných problémoch, do ktorých ju dostal niekoľkými chybnými krokmi jej dnes už bývalý predseda Radoslav Procházka.

Kľúčové karty má momentálne v rukách Most-Híd, no netreba zabúdať ani na premiéra, ktorý by mal rozhodnúť, či vláda bude pokračovať v štvorčlennom, alebo pre zmenu v trojčlennom zložení. Médiá by si na tejto prípadnej zmene zaručene zgustli, ale povedzme si pravdu….. je lepšia trojkoalícia s troma funkčnými stranami, alebo štvorkoalícia tvorená troma funkčnými stranami a pár odrobinkami zo Siete? Sieť si za situáciu, do ktorej sa dostala, môže len a len sama. Napätie pretrvávalo dlhšie, ale odchod piatich poslancov ju predurčil k absolútnemu úpadku.

Momentálne stojí pred politikmi rovnaká otázka, ako po voľbách. Čo je menším zlom pre Slovensko? V prípade „vylúčenia“ Siete z koalície by sa síce jednalo o krok, ktorý by menil celú koaličnú zmluvu, no je to určite lepšie riešenie, ako kvôli takejto veci organizovať nové voľby. A ak by aj opozícia tlačila s takouto požiadavkou na vládu, tak sa pýtam veľmi jednoducho – načo sú opozícii nové voľby, keď je tvorená kvantom strán, ktoré majú odlišné názory na viaceré dôležité veci týkajúce sa riadenia štátu? Radšej by mal teda volič predýchať zmenu pomerov v súčasnej koalícii, ako riskovať kaskadérsku vládu šašov organizujúcich pouličné koncerty.

Zmena pomerov v koalícii môže naviac priniesť väčšiu stabilitu a akcieschopnosť samotnej koalície. Dúfam len, že sa nezanevrie na niektoré pozitívne body, ktoré so sebou Sieť priniesla do programového vyhlásenia vlády. V prípade niektorých opatrení by bolo veľkou škodou, keby sa nezrealizovali. Všetko však môže byť úplne inak a možno sú domnienky o trojkoalícii len planým poplachom… vzhľadom na počet poslancov, ktorý momentálne Sieť ponúka (2), si to ale nemyslím.