Zmeny v rokovacom poriadku opozíciu neobmedzujú

28. októbra 2016, tribunaludu, Nezaradené

Kontroverzné zmeny v rokovacom poriadku parlamentu boli definitívne prijaté a smerujú k prezidentovi SR Kiskovi na podpis. Uvidíme, že čo na zákon prostredníctvom prezidenta povie veľká Amerika, ale vzhľadom na to, že za zákon nehlasovali len opoziční poslanci, bolo by z morálneho hľadiska správne, aby zákon podpísal.

Po celý priebeh schvaľovania nás väčšina médií konfrontovala s údajným obmedzovaním opozície prostredníctvom zákona. Podľa mňa je to vyslovene hlúpy a nedostatočný argument a ak nič vecné a seriózne nevedia dodať, nech sa radšej ani nevyjadrujú.

Po prvé, obmedzený čas pre vystupovanie nemajú len opoziční poslanci, ale aj vládni a to platilo aj pre prvý návrh, ktorý predkladal Danko. Opozícia taktiež nemôže povedať, že sa pri tvorbe nemyslelo na ich pripomienky, keďže bol zákon schválený so zmenami, ktoré vyžadovala. Ministrom sa vzal neobmedzený čas a taktiež budú pre nich platiť podobné pravidlá ako pre samotných poslancov. Neobmedzené vystúpenia budú mať len traja najvyšší ústavní činitelia, medzi ktorými je aj prezident SR, ktorého môžeme s čistým svedomím nazvať opozičným. Tak o čom je tu teda reč? Naozaj neexistuje objektívny dôvod na to, aby si opozícia myslela, že je nejakým spôsobom utláčaná. Celé to považujem len za akúsi marketingovú hru, ktorou chce zakrývať kauzy vlastných členov.

Po druhé, opozícia si za nutnosť zmien môže prakticky sama. Ešte som nikoho nevidel správať sa v NR SR tak ako to robí Igor Matovič. Niekedy pri pohľade mám v hlave pocit, že by sa mu zišlo vrátiť sa na strednú školu a trochu dospieť. Jeho šaškárne a cirkusy urážajú serióznosť pôdy NR SR. Pekné a dôstojné oblečenie v parlamente berie väčšina poslancov ako samozrejmosť, len Igor a jeho pár kolegov chodia oblečení ako na diskotéku. Ako sme sa však dozvedeli, opozícii veľmi výdatne pomáhajú médiá platené z rovnakého zdroja, takže dozvedieť sa logickú, triezvu a reálnu pravdu o dôvodoch schránkového zákona je pre normálneho človeka ťažké. Všade sa dočítate len o zlom Dankovi a nie o šialenom Matovičovi.

Uvidí sa, že ako sa zákon ujme. Predpokladám, že Matoviča z choroby nevylieči, ale mohol by byť aspoň nápomocný v snahe zvyšovať parlamentnú kultúru, lebo to je niečo, čo NR SR potrebuje.