Mazurek zaplatí len liter

8. februára 2017, tribunaludu, Nezaradené

Poslanec za ĽS-NS Milan Mazurek spolu s jedným zo svojich kolegov za svoje výroky na parlamentnej pôde zaplatia len pre nich smiešnych 1000 eur. Toto teda pravdepodobne nie je stratégia ako správne bojovať proti radikalizmu a extrémizmu. Myslím si, že takáto suma tých chlapcov príliš netrápi.

O pokutách v pléne NR SR za nevhodné výroky by sa mala otvoriť celkom úprimná diskusia. Uvedomujem si, že je to do určitej miery ohrozenie slobody prejavu, ale tá by tiež nemusela byť podobnými aktérmi zneužívaná na prejavy rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu, antidemokratizmu a podobne. Keď sa v histórii otvárala diskusia o slobode prejavu, toto asi nebolo cieľom tej myšlienky.

Je mi samozrejme jasné, že ĽS-NS je legitímnou parlamentnou stranou, čo žiaden demokraticky zmýšľajúci človek nesmie spochybňovať. Jej program je síce ako tak spoločensky prijateľný, avšak mám určité podozrenie, že len vytvára masku horším ideologický zámerom tejto radikálnej strany. Pokuty by mohli byť síce pre jej členov odstrašujúcim prvkom, no kľúčová je aj tak výchova mladých a médiá. Toto sú dva prvky, ktoré spoločnosť formujú azda najvýraznejšie.

Preto by sa malo najviac dbať na to, aby nám zo stredných škôl nevychádzali radikáli, ale normálni ľudia. Ak totižto súčasný trend vo vývoji politických preferencií mladých bude pokračovať, môžeme sa už o pár rokov dostať tam, kde sa väčšina zo strednej a staršej generácie naozaj dostať nechce.

Nebojme sa teda verejne odsúdiť napríklad Mazurekove prejavy. To, že pár holohlavých ľudí chodí po parlamente v obleku, tak to z nich naozaj nerobí slušných ľudí. Dôležitejšie sú ich činy, ktoré hovoria asi za všetko.