Korupcia sa nedá posudzovať na základe domnienok

27. februára 2017, tribunaludu, Nezaradené

Tak ako väčšine občanov tejto krajiny, aj mne je nad slnko jasné, že nie sme príkladom krajiny bez korupcie. Nič však nie je čiernobiele a preto by sme mali v budúcnosti veľmi dobre zvážiť, kedy si niečo zaslúži prívlastok korupčné a kedy naopak už nie.

Byť odborníkom na korupciu je snáď najčastejšie pracovné zameranie veľkého množstva opozičných politikov. Beblavý, Matovič, Remišová a im podobní slovo korupcia vo svojich prejavoch používajú viac ako často. Ak by sa však portály posudzujúce mieru demagógie zo strany politikov častejšie zaoberali výrokmi spriatelených opozičných politikov, mohli by nám poskytnúť veľmi zaujímavé a zároveň smutné výsledky.

Ako som už povedal, nikto nepochybuje, že korupcia existuje. Boj proti nej však nie je len otázkou nastavenia zákonov, ale aj vôle ľudí, ktorá v tejto krajine existuje pravdepodobne len navonok. Inak povedané, bez širokej ponuky by možno ani dopyt nebol tak veľký. Ľudia totižto oveľa častejšie úplatky ponúkajú ako si ich úradníci pýtajú.

Nebuďme teda pokryteckí. Vo svete existuje veľa ľudí, ktorí ešte doobeda dajú lekárovi obálku za prednostný termín, no už poobede sú schopní písať statusy alebo rozprávať priateľom o tom, aká je korupcia zlá.

Do toho všetkého nám vstupuje ešte nezmyselné burcovanie davu zo strany opozičných politikov. Cigániková je dokonca schopná stotožňovať prítomnosť vládnych poslancov v parlamente s prítomnosťou korupcie v parlamente. Ak by však táto pani bez nohavičiek mala pádne dôkazy, mala by ísť na políciu a nie pred kamery, no nie? Je to niečo na spôsob Matovičových dôkazov: nepoznáme odosielateľa, pôvod, obsah ani motív, ale určite vieme, že sú pravdivé a médiá ich aj ako pravdivé prezentujú.

Korupcia je témou, ktorou je nutné zaoberať sa neustále. Avšak ani jej úloha v spoločnosti nesmie byť preceňovaná a vládne politiky nemôžu byť stavané na úroveň jediného aspektu, ktorý môže korupčné prostredie zmeniť. Vláda vytvára protikorupčné balíčky, opozícia sa na téme korupcie nabaľuje a novinári ju v tom na Grendelov pokyn podporujú. Ľudia si medzitým pokrytecky alebo naivne myslia, že sú obeťami, nie páchateľmi. Zvrátené.