Vytĺkanie politického kapitálu na slovenský spôsob

24. marca 2017, tribunaludu, Nezaradené

Téma amnestií sa po dlhšej dobe opäť dostala do povedomia širokej laickej verejnosti. Na jednej strane je záujem verejnosti o politické otázky dobrou správou, na strane druhej je tu značná tendencia mylne si vykladať úlohu jednotlivých aktérov tejto kauzy. Nie je pravda, že opozícia je len zanietená a nezištne motivovaná riešiť problémy ľudí. Rovnako ani koalícia nie je len negatívnym momentom, veď prejavuje záujem nájsť cestu na zrušenie amnestií, ale zákonnou formou kompatibilnou s Ústavou SR.

Existuje tu viditeľná snaha prostredníctvom médií manipulovať mienku ľudí. Verejnosť má tendenciu myslieť si, že vláda nemá záujem zrušiť amnestie, niekedy dokonca mám z ľudí pocit, že kauzu amnestií dávajú za vinu Ficovi. Kauza pri tom nemá priame napojenie na niekoho z dnešnej vlády a z vyjadrení jej predstaviteľom je zrejmé, že zrušenie je len otázkou nájdenia vhodnej zákonnej cesty. Treba si uvedomiť, že koalícia okrem iného disponuje aj oveľa väčšími odborníkmi na právo ako opozícia. Takáto debata teda musí byť z jednej strany prevažne populistická a z druhej strany skôr odborná. Potom je zároveň logické, že k spoločnému záveru prídu asi ťažko.

Budajov návrh má síce jasný cieľ, ale neobsahuje žiadny návod k tomu, aby bola situácia vyriešená aj po právnej stránke. Tu sa predsa len nejedná o nejakú bežnú úpravu zákona, ale o zrušenie amnestií, ktoré vo svete nemá obdobu. Ak by sa k tomu pridal ešte cieľ zrušiť Kováčove milosti, situácia by bola ešte komplikovanejšia – ale oba procesy musia ísť ruku v ruke, lebo sa týkajú rovnakého problému. Zaujímavé, že takto ďaleko už pán Budaj vo všetkej svojej objektivite nezašiel.

Vládny návrh by mohol byť trochu komplexnejší a mohol by vyriešiť dva základné problémy naraz – právny aj morálny problém by mohol byť vyriešený raz a možno dokonca aj navždy. Na moje veľké prekvapenie ustúpil dokonca aj Smer, čo jasne poukazuje na fakt, že toto v žiadnom prípade nie je kauza Smeru ako by sa nám niektorí opoziční zákonodarcovia snažili naznačiť.

Verím teda, že vytĺkanie politického kapitálu zo strany opozície sa skončí a že sa problém čo najskôr vyrieši.