Spolitizované farmárske protesty

19. júna 2018, tribunaludu, Nezaradené

Avizované farmárske protesty sú prejavom nespokojnosti menšej a minoritnej časti farmárov s tým, ako sa prerozdeľujú dotácie im určené a to vraj v prvom rade na východe Slovenska. Nemôžeme si pomôcť, ale celé to okom nestranného vyzerá tak, že sa farmári len nechali nachytať manipuláciami trojice opozícia – jej médiá – a niektoré mimovládky.

Farmári majú počas protestov v pláne prejsť až do hlavného mesta a dať tak pomocou niekoľkých traktorov najavo, že vláde už podobné kroky nebudú tolerovať.

Celkom pekná idylka, čo poviete? Bojovníci za svoje práva a za práva ďalších farmárov… no hotová paráda, ale je v tom samozrejme celkom významný háčik. Farmárske protesty ako keby dokonale zapadli do vlny protestov trvajúcich od smrti novinára Kuciaka. Kuciakova redakcia aktuality.sk dokonca články o farmárskych protestoch zaraďuje do rubriky venovanej Kuciakovi a jeho smrti. Preto je celkom na mieste sa zamyslieť nad tým, že kto môže za farmárskymi protestami stáť a najľahšie sa to dá zistiť cez otázku, že komu takéto protesty momentálne najviac vyhovujú.

Ak ste si odpovedali, že farmár, tak to bohužiaľ nie je správny tip. Ak ste si ale odpovedali, že opozícia, tak ste pravdepodobne na správnej ceste odpovedať si. Opozícia sa už niekoľko rokov snaží bez úspechu atakovať dnešnú vládu a dostať sa tak k moci a k finančným zdrojom (najmä z dôvodu, že toho veľa držia ľuďom, ktorí ich za celý ten čas finančne kryli. A ich zoznam by obsahoval veľa relatívne známych ľudí – možno by ste sa dokonca veľmi čudovali.

Na podvody s eurofondami pre farmárov si idú sťažovať najmä z dôvodu, že o tom písal zavraždený Ján Kuciak. Či už ale chcú, alebo nie, opozícia si tieto protesty zobrala za svoje a tým pádom ich fakticky spolitizovala, čím urobila niečo, čo sa na čestného a slušného politika nepatrí.

Ak sa teda nad tým záverom zamyslíme, zisťujeme, že tento relatívne dosť medializovaný príbeh je príbehom protestu minority farmárov, ktorí majú jeden jediný druh motivácie a to politický. Bohvie, čo im ten Matovič, Sulík, Kiska a spol. mimo kamier nahovárajú, ale, milí poľnohospodári a farmári, nenechajte a zmiasť a nedajte zo seba urobiť kulisu pre pseudopolitikov a opozičných novinárov.