Kiska, Danko a opozícia nachytaní agrobarónom, ktorý točí milióny

26. júna 2018, tribunaludu, Nezaradené

Farmárske protesty nie sú organizované farmármi s problémami, na ktoré upozorňujú! Protesty sú organizované ľuďmi, ktorí na poľnohospodárstve zarábajú viac ako dobre. Agrobaróni však majú ambície oveľa vyššie a na to by musel byť pri vláde niekto, kto rešpektuje ich špinavosti. Práve preto protestujú, poľnohospodári ich vôbec nezaujímajú, to mi verte. Denník N dokonca nedávno stiahol jeden podstatný blog na túto tému, tak kto teda koho obhajuje a komu všetkému sa tým, čo tu napíšeme, stúpa na otlak? Denník N dal jasne najavo, že ho nezaujímajú fakty, ale politický úspech spriaznených podnikateľov a politikov:

Reakciu autorky blogu si môžete pozrieť TU.

Poďme k veci. František Oravec je jednou z vrchných postáv umelo vykonštruovaných farmárskych protestov, ktoré poznačili život v Bratislave prakticky na celý týždeň. František Oravec však nie je žiadny chudobný poľnohospodár a traktorista z východu, no je to človek, ktorý točí milióny a to ani náhodou nepreháňame. Agrodotácie mu však už zjavne neprinášali toľko, ako bol zvyknutý a tak sa mohol dohodnúť s opozíciou na nejakom dobrom biznise – alebo: ty pomôžeš nám a my potom zas tebe.

Oravec má v obchodnom registri zapísaných 7 firiem. Už to je na malého farmára, naviac utláčaného tými veľkými, trochu veľa, no nie? 4 z týchto firiem podnikajú v poľnohospodárstve a ak hádate, že to nebudú malé rodinné firmy, máte pravdu. Oficiálny obrat týchto štyroch firiem je za posledný rok podľa Finstatu 5,7 milióna Eur. No a to vlastne ani nemusí byť všetko, keďže takí podvodníci nemávajú čisté účtovníctvo. Ak teda hľadáme možný zdroj financovania týchto protestov, je to okrem opozície možno aj tento organizátor.

Pôdohospodárska platobná agentúra nám našťastie dáva možnosť overiť si, že koľko dostali tieto firmy na agrodotáciach. Tie majú síce v rámci EÚ jasné, no nie veľmi uspokojivé pravidlá a práve preto sa s ľahkosťou k peniazom dostávajú takí ľudia ako Oravec. Firmy tohto „malého a chudobného farmára“ dostali za posledných 5 rokov 6,2 milióna Eur. Okrem agrodotácii dostal tento chudáčik malý farmár aj dotácie z programu pre rozvoj vidieka a to za 4,5 milióna Eur.

A teraz si skúsme uvedomiť ten paradox! Tu pár ľudí cestuje z východu až do Bratislavy na traktoroch a Bratislavčania ich celkom výrazne privítali. Nosili im peniaze na naftu, nosili im pitie, jedlo – proste bolo ľuďom z hlavného mesta malých farmárov ľúto. Ja dokonca verím, že to niektorí z nich aj myslia úprimne, no asi si vôbec neuvedomujú, že sú zneužití na boj jednej skupiny agrobarónov proti druhej. Oravec má pravdepodobne dôvod bojovať za zmenu vlády, no malí farmári týmto dôvodom nebudú.

Keď si uvedomím, že všetky tie veci so zašpineným oblečením u prezidenta, s upracovanými rukami a podobne, bolo len čisté divadielko, je mi z tohto celého akurát tak zle. Okrem toho, všímali ste si, že čo bolo napísané na tých traktoroch? Plno hesiel „za slušné Slovensko“, plno hesiel v prospech opozície, plno hesiel vytvárajúcich kult osobnosti Kuciaka a plno hesiel podporujúcich prezidenta. Prepáčte, ale čo sú toto za spôsoby? Agrobaróni len zneužívajú dôveru malých farmárov, to je celé. Hnusne a podlo. A mimochodom, naozaj si niekto myslí, že sa o malého farmára bude liberálna pravica starať viac, ako sociálno-demokratická vláda? Prepáčte, ale každý aspoň trochu zdatný ekonóm vie, že je to totálny nezmysel.

Nikto samozrejme nie je spokojný s tým, ak sú podozrenia o zneužívaní bežných občanov, v tomto prípade farmárov. To však vôbec neznamená, že sa máme teraz nechať oklamať hocijakým „Oravcom“, ktorý príde a bude sa falošne tváriť, že mu ide o nejakú formu dobra.