Marakéš – ísť, či nie?

26. novembra 2018, tribunaludu, Nezaradené

Konferencia OSN v Marakéši bude venovaná otázke migrácie, ktorá je v týchto dňoch opäť jednou z hlavných tém na Slovensku. K dnešnému typu migrácie sme sa nikdy ako krajina nestavali príliš pozitívne a inak to pravdepodobne nebude ani na tejto konferencii. Otázka však stojí inak: čo znamená naša prípadná účasť? Je vhodné ísť do Marakéša?

Odpoveď samozrejme záleží od toho, ako si túto konferenciu/summit interpretujeme. Vo vláde zjavne na téme neexistuje zhoda, čo dáva priestor rôznym diskusiám a záverom. Kľúč je nasledovný: pokiaľ účasťou na konferencii vyjadríme súhlasný názor, realita je taká, že by sme tam ísť nemali. Nie preto, lebo by sme boli neľudská krajina, ale preto, lebo dokument obsahuje veľmi zásadné chyby.

Na druhej strane, pokiaľ má byť konferencia v prvom rade priestorom na konštruktívnu diskusiu a vyjadrenie názoru jednotlivých krajín, potom by sme naopak určite mali ísť. Za správnu interpretáciu našej účasti zo strany partnerov by malo byť zodpovedné ministerstvo zahraničných vecí, ktoré s našimi partnermi komunikuje.

Je určite dobrou reprezentáciou krajiny, keď náš minister zahraničných vecí predsedá Valnému zhromaždeniu OSN, no to neznamená, že máme automaticky prijímať každý dokument, ktoré Valné zhromaždenie za Lajčákovej éry generovalo. Je nad slnko jasné, že väčšina vlády s obsahom dokumentu nesúhlasí a je dosť pravdepodobné, že ani v prieskume medzi občanmi by príliš neuspel. Preto môžeme ísť do Marakéša, ale len za tým účelom, aby naši reprezentanti vysvetlili predstaviteľom ostatných krajín, že prečo sme dokument neprijali a prečo je to podľa nás správne.

Spor vo vláde je poľutovania hodný, ale stranu tu musíme chytiť jednoznačne premiérovi Pellegrinimu. Ten totižto nikdy Lajčákovi prijatie dokumentu nesľúbil a minister Lajčák dobre pozná dlhodobé stanoviská Slovenskej republiky, ktoré sú s niektorými bodmi tohto dokumentu nezlúčiteľné.

Marakéš by teda mal byť o tom, aby si zástancovia kompaktu vypočuli výhrady odmietajúcich krajín vrátane Slovenska a aby tieto výhrady zástupcovia OSN čo najvýraznejšie vzali v úvahu pri prepracovávaní kompaktu. Migrácia musí mať pravidlá, ale musí byť zároveň správne zadefinovaná, aby sme sa neocitli v situácii, v ktorej sa ocitnúť nechceme.