Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13. decembra 2018, tribunaludu, Nezaradené

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini.

Keby sme žili v totalite, nič nepovieme. Tam bolo čierno-biele vnímanie sveta úplne bežnou vecou. Ale prečo novinári polarizujú aj dnes? Prečo proste neuznajú, že štátu sa ťažko kontrolujú ceny energií, keď nemá kontrolu nad dôležitými strategickými podnikmi?

Privatizoval ich snáď Fico? Nie. V roku 1998 sľúbil Dzurinda, samozrejme poľujúc na moc, že nebude privatizovať žiadny strategický štátny podnik. Výsledok? 84 % podnikov na Slovensku privatizovali Dzurinda s Miklošom, len 16 % Mečiar.

Nech sa na nás médiá nehnevajú, ale ako potom môžu hovoriť o divokej privatizácii len v súvislosti s Mečiarom a nie v súvislosti s Dzurindom?

A dnešný pohľad novinárov, z ktorých si mnohí tieto vlády poriadne ani nepamätajú, je ešte trápnejší. Za všetko môže Fico a Smer… kým v spoločnosti prevláda takýto názor, že za každý jeden jej problém môže jeden človek, asi sme sa nechali akurát tak dobre zmanipulovať.

Ak teda naozaj niekomu vadia ceny energií, nech sa ide spýtať Mikloša, prečo pustil strategické firmy v tomto sektore do súkromných rúk. Vtedy to robil s výhovorkou, že zahraničná súkromná firma je lepší vlastník, nie je to však pravda… zjavne.