Založ si blog

Kandiduje na post primátora Bratislavy KMOKO?

V piatok 30. mája ohlásil Milan Kňazko kandidatúru na post primátora Bratislavy. O dva dni, v nedeľu 1. júna televízia TA3 odvysielala v cykle „PORTRÉT“ portrét Milana Kňažka. Náhoda? Neviem. Ale viem, komu televízia TA3 patrí. 

Vo filme nám Milan Kňažko už v úvode hovorí, že sa považuje za Bratislavčana, aj keď sa v meste nenarodil, opisuje bratislavské historky zo svojho detstva a tak podobne. Vydarený reklamný snímok.

Už pri kandidatúre Milana Kňažka na post prezidenta sa objavili úvahy, že ide o ťah veľkopodnikateľa Ivana Kmotríka na rozdrobenie „protificovského hlasu“. V zápale prezidentského súboja, ktorý našťastie skončil ako skončil, to ale viac-menej zaniklo. Úvahy o personálnom prepojení herca a veľkopodnikateľa sa opäť objavili v súvislosti s ohlásením kandidatúry na post primátora hlavného mesta. Niektorí M. Kňažka v diskusiách a komentároch nazvali „Kmotríkov koník“, pracovne „Kmoko“.

Aké sú dôvody? Milan Kňažko riadil televíziu JOJ, ktorú vlastnil veľkopodnikateľ Kmotrík, bol tvárou golfového rezortu vlastneného podnikateľom Kmotríkom, televízia TA3, vlastnená dnes I. Kmotríkom prinášala naživo oznámenie jeho prezidentskej kandidatúry, a rovnako aj primátorskej kandidatúry, čo neurobila pri ohlásení kandidatúry ani poslanca SDKU Iva Nesrovnala ani primátora Ftáčnika. Takýto dvojaký prístup je vždy dôvodom na spozornenie a pochybnosť o účelovosti.

Obava je to oprávnená, pretože kým voľbou prezidenta volíme predovšetkým reprezentanta krajiny, primátor je hlavný manažér mesta, najdôležitejšia výkonná funkcia, riadiaca v prípade hlavného mesta spolu s poslancami rozpočet o bezmála 300 mil. eurách ročne, o mestských podnikoch ani nehovoriac.

No a pointa prichádza, ak sa pozrieme na podnikateľské zámery menovaného veľkopodnikateľa v priestore hlavného mesta. Môžeme hovoriť o zámere výstavby Národného futbalového štadióna aj s komerčným zázemím, na čo bola odklepnutá aj tučná štátna dotácia, alebo o snahe o posilnenie vplyvu , (či až plán skrytej privatizácie?) Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, s odstupom najlukratívnejšieho podniku spoluvlastneného mestom. Uvedený veľkopodnikateľ tu už dnes údajne má vplyv (http://ekonomika.sme.sk/c/6617602/vplyv-na-vodarne-ziskala-neznama-firma-nie-je-moja-tvrdi-kmotrik.html) cez polovičné spoluvlastníctvo InfraServices, známu to firmu vyťahujúcu zisky z BVS na základe zmluvy uzatvorenej ešte A. Ďurkovským. Vo svetle týchto informácií a potenciálnych biznisplánov by dávala prípadná podpora Milana Kňažka zo strany uvedeného podnikateľa zmysel.

S Milanom Kňažkom by do úradu primátora iste prišiel charizmatický človek s zaujímavým životným príbehom. Problémom sú však podozrenia z prepojenia s podnikateľskými zámermi konkrétnych osôb či skupín.  Asi aj preto napríklad SaS bez veľkej rozvahy odmietla M. Kňažka podporiť s podozrením, že tento „nekoná autonómne“, alebo že R. Procházka, napriek dobrým osobným vzťahom s M. Kňažkom prichádza s vlastným kandidátom. A tak M. Kňažko nateraz ostáva len s podporou KDH, materskej strany slávneho to primátora Ďurkovského.

 blogger-image--1018892252

Na záver len informácia z bratislavských politických kuloárov, podľa ktorej Milan Kňažko podmienil svoju primátorskú kandidatúru podporou relevantnej časti pravicových strán a podporou verejnosti, odmeranou v prieskumoch. Dnes vieme, že to prvé splnené nie je, no M. Kňažko napriek tomu kandiduje. Ktovie, čo, alebo kto zmenil jeho názor a plán …

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 777964x
Priemerná čítanosť článkov: 5894x

Autor blogu

Kategórie