Založ si blog

Matovičovo „stratené“ účtovníctvo

Konflikt Igora Matoviča a Roberta Fica naberá na obrátkach. Nové obvinenia zo strany Roberta Fica zaručene rozvírili vlnu nedôvery voči Igorovi Matovičovi zo strany voličov.

Dôvodov nedôverovať Matovičovi je hneď niekoľko. Zatiaľ čo Matovič chodí na tlačové konferencie s tričkami, plagátmi a rôznymi inými „hračkami“, Robert Fico chodí s dokumentami, ktoré dokazujú špinu, ktorú Matovič vykonával a pravdepodobne aj vykonáva. Tieto dokumenty dopĺňa výpoveď kľúčového svedka. Dôkazy nútia Matoviča odpovedať na otázky novinárov nezrozumiteľne, mimo tému a bez akéhokoľvek náznaku istoty.

Je samozrejme pochopiteľné, že nervozita Igora Matoviča radikálne stúpa v momente, keď je na spadnutie odhalenie jeho podvodov. Ak sa totižto postupne začnú odkrývať všetky prípady jeho nezákonných postupov, môže mu to ukončiť politickú kariéru, postavenú na profile „nevinného a obyčajného“ človeka. Tieto kauzy ho naviac s veľkou pravdepodobnosťou postavia pred súd.

Čo sa vlastne stalo?

V roku 2008, teda tesne pred jeho vstupom do vrcholovej politiky, Matovič predal podnik Mgr. Igor Matovič – regionPRESS. Na prvý pohľad bežný predaj a bežná kúpa celkom dobrého podniku. Podľa posledných dôkazov a výpovedí sa však ukazuje, že Igor Matovič pri tomto predaji podniku využil služby tzv. „bieleho koňa“, aby zakryl nezákonné účtovnícke praktiky na jednej strane a neprišiel o vysoké zisky, pravdepodobne získané aj nelegálnym spôsobom, na strane druhej.

Kupujúcim bol istý Pavel Vandák, z ktorého výpovede pred Národnou protikorupčnou jednotkou Národnej kriminálnej agentúry vyplývajú viaceré šokujúce fakty. V auguste v roku 2008 mal Vandák prísť do sídla podniku Mgr. Igor Matovič – regionPRESS, kde spolu s Matovičom preniesol rozsiahle účtovníctvo v krabiciach zo suterénu do auta Mercedes Vito zaparkovaného pred sídlom firmy. Z Trnavy mali preniesť účtovníctvo do obce Borová, no udiali sa hneď 2 veľmi podozrivé veci:

  1. Pred obcou Borová najprv Matovič zakryl celé účtovníctvo plachtou a neskôr sa dokonca v prítomnosti Vandáka otočil a vrátil sa do Trnavy s konštatovaním, že „babky ešte nespia“.
  2. Následné ráno Vandák nenašiel daný Mercedes Vita na mieste, kde ho po návrate z „neúspešného výletu“ do Borovej spolu s Matovičom odparkovali. Kľúče od auta si naposledy zobral práve Matovič. V následnom telefonáte mu dal Matovič jasne a stručne najavo, že nech sa o Mercedes Vita a účtovníctvo nestará.

Vandák podľa vlastných slov od týchto udalostí účtovníctvo už nikdy nevidel. Je teda takmer jasné, že sa o jeho zmiznutie postaral Matovič a to „úplnou náhodou“ tesne pred daňovou kontrolou.

Matovičova smola s bielymi koňmi

Vandák, ktorý Matoviča ešte vtedy považoval za dôveryhodného priateľa, následne u notára podpísal všetky papiere, ktoré mu podával Matovič a to pri tej všetkej dôvere bez toho, aby kontroloval ich obsah. Vandák s Matovičom totižto podľa všetkého vyrastal od detstva a preto je pravdepodobne jeho šok z Matovičových špinavých praktík ešte oveľa väčší, ako náš. Vandák po podpise papierov, ktoré mu Matovič podával, dostal od Igora Matoviča rýchlokurz správneho správania sa v pozícii bieleho koňa: nedvíhať telefóny a tváriť sa, že účtovníctvo muselo ísť do zberu kvôli nedostatku peňazí na jeho skladovanie.

Firma bola Vandákovi predaná za 122 miliónov, z ktorých 121 miliónov bolo následne vyplatených z firemného účtu na súkromný účet Igora Matoviča. Matovič následne v októbri 2008 od zmluvy o predaji firmy odstúpil. Firma bola teda predaná len fiktívne a Matovič na tomto biznise podľa všetkého prepral 122 miliónov korún.

Po prevalení týchto dôkazov Matovič značne znervóznel a novinárom odpovedal bez minimálnej faktickej hodnoty. Zmohol sa len na porovnávanie Fica s Mečiarom, čo sa ani náhodou nepodobá na vecnú obhajobu svojej prípadnej neviny, ale len na prázdne politizovanie nespolitizovateľného. Ale čo vám poviem, bude to asi tým, že Matovič je vinný a obhájiť sa v tejto situácii jednoducho nedokáže.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 778264x
Priemerná čítanosť článkov: 5896x

Autor blogu

Kategórie