Založ si blog

Slávna programová konferencia Smeru-SD

V týchto dňoch sa na politickej scéne otvára viacero kontroverzných tém, ktoré zaujmú oči nejedného čitateľa periodík na Slovensku. Jednou z takých tém je aj sobotňajšia programová konferencia Smeru-SD, ktorá sa konala v Technopole (Petržalka).

Táto konferencia sa spočiatku zdala byť bežnou rutinou, avšak až po nej som si jasne uvedomil, že nám dala obraz o dvoch skupinách v politike. Samozrejme, konferencia vytvorila akýsi obraz budúcnosti Smeru, ale zabudnúť nemôžme ani na našich objektivitou prekvitajúcich novinárov, ktorí sa taktiež ukázali v plnej paráde a jednoznačne preukázali, kto je ich pánom.

O Smere sme sa vo všeobecnosti dozvedeli 2 základné veci. V prvom rade je ochota vrátiť sa k starším sociálno-demokratickým myšlienkam, ktoré sa postupne v oblasti strednej Európy dostávajú opäť na výslnie. V tomto však v Smere nepanuje úplná jednota, pretože niektorí členovia z bruselského priestoru by radi v programe Smeru čo najskôr videli aj niektoré myšlienky tretej sociálno-demokratickej generácie, ktoré sa týkajú najmä ľudských práv „odlišných“. Medzi týchto členov patria najmä političky Monika Flašíková Beňová a Katarína Neveďalová. Druhá spomínaná je zároveň mladou nádejou v oblasti zahraničnej politiky. Druhým zistením je fakt, že v Smere neexistujú reálne existenčné problémy, ktoré by podstatnou mierou bránili ďalšiemu pôsobeniu strany. Členovia sa aj napriek rozdielnemu pohľadu dvoch zakladateľov na konkrétnu tému dokážu medzi sebou porozprávať, prediskutovať problémy a nájsť riešenie. Prečo to spomínam? Je to totižto niečo, čo najväčšiu vládnu stranu odlišuje od krehkých opozičných strán pravidelne sa prepadajúcich na tenkom ľade.

Novinári? Niektorí z nich len potvrdili domnienky verejnosti, že sú tendenční a neobjektívni. Zároveň preukázali nedostatočné vzdelanie v niektorých oblastiach. To však nie je ospravedlniteľné, lebo novinár zabŕdajúci do politiky musí mať výborný všeobecný prehľad a poznať aspoň základy vied súvisiacich s politikou (napr. politológia, ekonómia, právo). Tieto základy však novinárom chýbajú a preto následne často pôsobia hlúpo. Jednou z členiek Lipšicovo-Grendelovej organizovanej mediálno-opozičnej skupiny je aj novinárka Tódová, ktorá vernosť týmto dvom pánom preukazuje naozaj výrazne. Neuvedomuje si však pri tom, že aká je nápadná a do akej miery potvrdzuje Kočnerove slová o jej osobe (dočítate sa aj na lipsicovestado.info).

Vyfarbil sa nám teda Smer, ale bez farby neostali ani novinári. Novinári majú takú tú zeleno-modrú, Smer už tradične červenú. Čo je však podstatné? Dnes už asi žiadny človek na Slovensku nepochybuje o tom, že niektorí novinári dostávajú pekné obálky od opozície.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 776908x
Priemerná čítanosť článkov: 5886x

Autor blogu

Kategórie