Založ si blog

Korupcia sa nedá posudzovať na základe domnienok

Tak ako väčšine občanov tejto krajiny, aj mne je nad slnko jasné, že nie sme príkladom krajiny bez korupcie. Nič však nie je čiernobiele a preto by sme mali v budúcnosti veľmi dobre zvážiť, kedy si niečo zaslúži prívlastok korupčné a kedy naopak už nie.

Byť odborníkom na korupciu je snáď najčastejšie pracovné zameranie veľkého množstva opozičných politikov. Beblavý, Matovič, Remišová a im podobní slovo korupcia vo svojich prejavoch používajú viac ako často. Ak by sa však portály posudzujúce mieru demagógie zo strany politikov častejšie zaoberali výrokmi spriatelených opozičných politikov, mohli by nám poskytnúť veľmi zaujímavé a zároveň smutné výsledky.

Ako som už povedal, nikto nepochybuje, že korupcia existuje. Boj proti nej však nie je len otázkou nastavenia zákonov, ale aj vôle ľudí, ktorá v tejto krajine existuje pravdepodobne len navonok. Inak povedané, bez širokej ponuky by možno ani dopyt nebol tak veľký. Ľudia totižto oveľa častejšie úplatky ponúkajú ako si ich úradníci pýtajú.

Nebuďme teda pokryteckí. Vo svete existuje veľa ľudí, ktorí ešte doobeda dajú lekárovi obálku za prednostný termín, no už poobede sú schopní písať statusy alebo rozprávať priateľom o tom, aká je korupcia zlá.

Do toho všetkého nám vstupuje ešte nezmyselné burcovanie davu zo strany opozičných politikov. Cigániková je dokonca schopná stotožňovať prítomnosť vládnych poslancov v parlamente s prítomnosťou korupcie v parlamente. Ak by však táto pani bez nohavičiek mala pádne dôkazy, mala by ísť na políciu a nie pred kamery, no nie? Je to niečo na spôsob Matovičových dôkazov: nepoznáme odosielateľa, pôvod, obsah ani motív, ale určite vieme, že sú pravdivé a médiá ich aj ako pravdivé prezentujú.

Korupcia je témou, ktorou je nutné zaoberať sa neustále. Avšak ani jej úloha v spoločnosti nesmie byť preceňovaná a vládne politiky nemôžu byť stavané na úroveň jediného aspektu, ktorý môže korupčné prostredie zmeniť. Vláda vytvára protikorupčné balíčky, opozícia sa na téme korupcie nabaľuje a novinári ju v tom na Grendelov pokyn podporujú. Ľudia si medzitým pokrytecky alebo naivne myslia, že sú obeťami, nie páchateľmi. Zvrátené.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo najmenej 22 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 776882x
Priemerná čítanosť článkov: 5885x

Autor blogu

Kategórie