Založ si blog

Kiska, Danko a opozícia nachytaní agrobarónom, ktorý točí milióny

Farmárske protesty nie sú organizované farmármi s problémami, na ktoré upozorňujú! Protesty sú organizované ľuďmi, ktorí na poľnohospodárstve zarábajú viac ako dobre. Agrobaróni však majú ambície oveľa vyššie a na to by musel byť pri vláde niekto, kto rešpektuje ich špinavosti. Práve preto protestujú, poľnohospodári ich vôbec nezaujímajú, to mi verte. Denník N dokonca nedávno stiahol jeden podstatný blog na túto tému, tak kto teda koho obhajuje a komu všetkému sa tým, čo tu napíšeme, stúpa na otlak? Denník N dal jasne najavo, že ho nezaujímajú fakty, ale politický úspech spriaznených podnikateľov a politikov:

Reakciu autorky blogu si môžete pozrieť TU.

Poďme k veci. František Oravec je jednou z vrchných postáv umelo vykonštruovaných farmárskych protestov, ktoré poznačili život v Bratislave prakticky na celý týždeň. František Oravec však nie je žiadny chudobný poľnohospodár a traktorista z východu, no je to človek, ktorý točí milióny a to ani náhodou nepreháňame. Agrodotácie mu však už zjavne neprinášali toľko, ako bol zvyknutý a tak sa mohol dohodnúť s opozíciou na nejakom dobrom biznise – alebo: ty pomôžeš nám a my potom zas tebe.

Oravec má v obchodnom registri zapísaných 7 firiem. Už to je na malého farmára, naviac utláčaného tými veľkými, trochu veľa, no nie? 4 z týchto firiem podnikajú v poľnohospodárstve a ak hádate, že to nebudú malé rodinné firmy, máte pravdu. Oficiálny obrat týchto štyroch firiem je za posledný rok podľa Finstatu 5,7 milióna Eur. No a to vlastne ani nemusí byť všetko, keďže takí podvodníci nemávajú čisté účtovníctvo. Ak teda hľadáme možný zdroj financovania týchto protestov, je to okrem opozície možno aj tento organizátor.

Pôdohospodárska platobná agentúra nám našťastie dáva možnosť overiť si, že koľko dostali tieto firmy na agrodotáciach. Tie majú síce v rámci EÚ jasné, no nie veľmi uspokojivé pravidlá a práve preto sa s ľahkosťou k peniazom dostávajú takí ľudia ako Oravec. Firmy tohto „malého a chudobného farmára“ dostali za posledných 5 rokov 6,2 milióna Eur. Okrem agrodotácii dostal tento chudáčik malý farmár aj dotácie z programu pre rozvoj vidieka a to za 4,5 milióna Eur.

A teraz si skúsme uvedomiť ten paradox! Tu pár ľudí cestuje z východu až do Bratislavy na traktoroch a Bratislavčania ich celkom výrazne privítali. Nosili im peniaze na naftu, nosili im pitie, jedlo – proste bolo ľuďom z hlavného mesta malých farmárov ľúto. Ja dokonca verím, že to niektorí z nich aj myslia úprimne, no asi si vôbec neuvedomujú, že sú zneužití na boj jednej skupiny agrobarónov proti druhej. Oravec má pravdepodobne dôvod bojovať za zmenu vlády, no malí farmári týmto dôvodom nebudú.

Keď si uvedomím, že všetky tie veci so zašpineným oblečením u prezidenta, s upracovanými rukami a podobne, bolo len čisté divadielko, je mi z tohto celého akurát tak zle. Okrem toho, všímali ste si, že čo bolo napísané na tých traktoroch? Plno hesiel „za slušné Slovensko“, plno hesiel v prospech opozície, plno hesiel vytvárajúcich kult osobnosti Kuciaka a plno hesiel podporujúcich prezidenta. Prepáčte, ale čo sú toto za spôsoby? Agrobaróni len zneužívajú dôveru malých farmárov, to je celé. Hnusne a podlo. A mimochodom, naozaj si niekto myslí, že sa o malého farmára bude liberálna pravica starať viac, ako sociálno-demokratická vláda? Prepáčte, ale každý aspoň trochu zdatný ekonóm vie, že je to totálny nezmysel.

Nikto samozrejme nie je spokojný s tým, ak sú podozrenia o zneužívaní bežných občanov, v tomto prípade farmárov. To však vôbec neznamená, že sa máme teraz nechať oklamať hocijakým „Oravcom“, ktorý príde a bude sa falošne tváriť, že mu ide o nejakú formu dobra.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 776938x
Priemerná čítanosť článkov: 5886x

Autor blogu

Kategórie