Založ si blog

Pravda o pozadí protestov 

Organizátori pochodov Juraj Šeliga (spolupracovník KDH) a Karolína Farská (spolupracovníčka Martina Poliačika z Progresívneho Slovenska, predtým SaS) sa včera definitívne usvedčili, že protesty nie sú o návrate slušnosti a dôvery v štát, ale o zneužití dôvery ľudí na ich politické ciele. Včera večer po oznámení, že Fico podá demisiu, sa definitívne vyfarbili… zrazu už nejde o výmenu Kaliňáka a Fica (pôvodné požiadavky organizátorov), ale o predčasné voľby, ktoré by mohli SaS, OĽaNO, SME – rodina, Progresívne Slovensko a stranu Spolu Miroslava Beblavého dostať k moci.

Politické prepojenia týchto ľudí sú teraz bezpredmetné. Najpodstatnejšie je, že ihneď po splnení ich požiadaviek prevzali rétoriku opozičných strán a definitívne tak pochovali apolitický duch protestov. V rámci slušnosti, po ktorej tak volajú, by teda zajtra mali odložiť odznaky #All for Jan, podobizne zavraždených mladých ľudí a priznať, že protestujú za požiadavky opozície a s jasným politickým motívom.

Slovensko je zatiaľ stále parlamentnou demokraciou. Preto je vláda výsledkom demokratických volieb a schopnosti sa dohodnúť. Teda toho čo Sulík s Matovičom svojimi útokmi na ostatných, žiaľ, nedokázali, aj keď tú šancu mali. Je veľmi zvláštne až zarážajúce, že  jeden z organizátorov Juraj Šeliga, ktorý o sebe tvrdí, že je ústavný právnik, tieto základné princípy demokratického zriadenia nerešpektuje. V čase (5.marca 2018), keď ešte nikto netušil, že Fico ohlási demisiu poskytli organizátori nasledujúce vyhlásenie: „Dnes je zrejmé, že premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák neprezentujú hodnoty, za ktoré sa v piatok postavili tisíce ľudí na Slovensku a vo svete. Z tohto dôvodu pokračujeme v občianskych zhromaždeniach a vyzývame všetkých občanov, aby sa k nám pridali a vytrvali“. Doplnili tiež vyjadrenie, že požadujú „novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin“.

Dnes už je jasné, že Kaliňák a ani Fico v novej vláde, ktorú žiadali, nebudú. Napriek tomu slečna Farská 14.marca 2018 v diskusii s Monikou Tódovou z Denníku N uviedla: „Myslím, že 70 percent ľudí nechce mať Roberta Fica za premiéra, na čo on odpovedá , že on tam nebude, ale tí jeho ľudia tam stále zostávajú a preto tá rekonštrukcia nie je dostatočná, nespĺňa to našu požiadavku“. Vyzerá to teda tak, že samotní organizátori klamali ľuďom o tom, kvôli čomu majú ísť do ulíc.

Šeliga tiež uviedol, že desiatky tisíc ľudí ukázali, že je tu občiansky tlak verejnosti, ktorá žiada zmenu. Ak sa na to pozrieme exaktne, tak podľa údajov z oficiálnej stránky Štatistického úradu SR odovzdalo v parlamentných voľbách 2016 svoj hlas stranám súčasnej koalície 1 278 665 voličov  (vrátane strany Sieť). Opozícii odovzdalo svoj hlas (OĽaNo + SME Rodina + SaS) 776 029 voličov. Protestov sa podľa neoficiálnych odhadov zúčastnilo cca 80 – tisíc ľudí, čo je 10,3 % z celkového počtu opozičných voličov. A to aj s tými, ktorí volili koaličné strany, no odklonili sa od nich a prišli svoju nespokojnosť vyjadriť do ulíc.

Včera zverejnený prieskum paradoxne ukázal, že nie SaS, či OĽaNO dramaticky narástli, ako sa to snažia prezentovať, ale narástla Kotlebova strana. Preto je namieste otázka, či to nie je aj preto, že to čo organizátori a opozícia ponúka v prípade predčasných volieb, je iba výmena figúrok. Žiadna zmena, či vízia, len pokračovanie systému spojeného s kšeftami, korupciou, oligarchami a mafiou, ktorí si už odskúšali aj oni a ďalej „vylepšovali“ predovšetkým SMER-SD a SNS.

Veď súčasná opozícia to je aj Boris Kollár, mafián a kamarát mafiánov. Do parlamentu vytiahol mafiánsku milenku Petru Krištúfkovú (Deák, Dinič) a nie je pravda, že s mafiánmi iba vyrastal. Vyrastal s mafiánom Žaluďom. S Piťom, ktorý sedí v base a s ktorým sa rád fotil nevyrastal. Piťo bol totiž z úplne inej časti Bratislavy ako Kollár. Kandidátku SaS pre zmenu odobroval mafián Kočner. A v ničom nezaostáva ani Igor Matovič. Je to usvedčený daňový podvodník, ktorého manželka má na účte takmer 20 miliónov eur, ktoré pochádzajú z okrádania štátu na daniach aj zo špinavých peňazí, o ktoré okrádal Matovič zamestnancov svojho Regionpressu.

Odchod týchto politikov však organizátori nežiadajú. Možno im tí správni mafiáni pri protestoch proti mafii až tak nevadia. Isté je, že pokiaľ organizátori nepredstavia skutočnú alternatívu a šancu na zmenu celého tohto prehnitého systému na čele s oligarchickým SMERom-SD, SNS, bezcharakterným MOSTom-HÍD, podvodníckym Matovičom, mafiánskym Kollárom, raňajkujúcim Sulíkom, Štbáckym Galkom a extrémistickým Kotlebom, nemali by ľudí zbytočne hecovať a štvať národ proti sebe.

Nie preto, že zmenu netreba. Skôr by malo byť mementom pre organizátorov, že žiadať niečo bez akejkoľvek vízie a ponuky môže nahrávať extrémistom, ktorí majú vždy po ruke jednoduché riešenia.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 778555x
Priemerná čítanosť článkov: 5898x

Autor blogu

Kategórie