Založ si blog

„Slušné“ Slovensko a Open Society Foundation

Financovanie protestov za slušné Slovensko bolo a je aj napriek existencii transparentného účtu značne podozrivé a netransparentné. K takémuto záveru nám stačilo pár údajov, vyjadrení a informácii, ktoré sú verejne dostupné – plus, samozrejme, kritické myslenie, ktoré mnohým účastníkom týchto protestov chýba.

V tomto blogu prinášame ďalšie postrehy, ktoré zo záležitosti, ktorá bola okamžite po uverejnení vybranými vplyvnými médiami a politikmi označovaná za konšpiráciu, robia celkom reálny a uveriteľný príbeh. Keď dnes hovoríte verejne o Sorosovi, alebo o Open Society Foundation, ste braný takmer za blázna. Prečo ale generácia tak milujúca fakty s nimi nepracuje? Keby pracovala, možno by tí ľudia protestujúci za slušné Slovensko protestovali proti samotným organizátorom, ktorí sprostredkovávajú vplyv zahraničných aktérov na záležitosti, ktoré by mali ostať výlučne v rukách Slovenska.

Open Society Foundation má podľa jej slovenského riaditeľa Jána Orlovského ročný rozpočet 600 000 Eur. Tým sa chcel Orlovský obhájiť, že protesty určite táto nadácia nefinancuje, lebo by jej vraj nevyšiel rozpočet. Matematika tu ale nefunguje vo viacerých smeroch.

Po prvé. Všetci si pamätáme nedávno uverejnené vyjadrenie Šimečku, v ktorom nevediac o kamere v hľadisku hovoril o kamarátstve so Sorosom, o tom, ako nám Soros pomohol poraziť Mečiara, no napríklad aj o tom, že Soros investoval do svojej najväčšej nadácie 17 miliárd. Je potom ťažké uveriť, že nadácie ovplyvnené Sorosom na Slovensku žijú zo 600 tisíc Eur ročne.

Po druhé. Aj keby sme uverili verzii rozpočtu o výške 600 tisíc Eur, nemôžeme súhlasiť s tvrdením, že takáto suma nie je využiteľná pre účely organizácie protestov. Jeden z hlavných organizátorov Peter Nagy tvrdí, že jeden protest stojí cca 1500 Eur. To by znamenalo, že sa z deklarovaného rozpočtu dá zorganizovať 400 protestov. To by stačilo aj na povalenie niekoľkých vlád. Takže je to celkom slušné zavádzanie – demagog.sk by sa mal činiť, ale neurobí to ani tento portál, lebo jednoznačne stojí už niekoľko rokov na tej „správnej liberálnej“ strane.

Po tretie. Ak teda nikto podozrivý organizátorom protesty nefinancuje, ako je teda možné, že na transparentnom účte im svietilo 3 dni pred zrušenými protestami takmer 39 tisíc Eur, výdavky na jeden protestný deň po celom Slovensku sú podľa aktuality.sk 100 tisíc Eur a oni nie len že tých protestov robili veľa na Slovensku, no dokonca z časti podporovali aj niektoré v zahraničí. To sa ako dá z takých peňazí? Mohli by nás to naučiť, lebo podľa môjho zdravého úsudku je to nemožné.

Okrem tohto organizátorom a médiám nesedia čísla. Zatiaľ čo Nagy pre aktuality.sk hovorí, že jeden protest stál 1500 Eur (hovorí tam dokonca o konkrétnych položkách), rovnaký portál ešte v ten istý deň hovorí o nákladoch na 20 protestov 100 tisíc Eur. „Mmm… to mi nevychádza“.

Naše závery sú teda nasledovné. Open Society Foundation pravdepodobne na Slovensku funguje na princípe PR agentúry. To znamená, že peniaze idú rôznym analytikom, mimovládkam, organizátorom akcií a podobne, tí sú dôsledne školení na rôzne situácie, do ktorých sa dostávajú a ako protihodnota sa logicky vyžadujú tie „správne“ stanoviská a aktivity. Šíria informácie, vytvárajú značné externality a Open Society Foundation na tom neprerába, práve naopak. Takýmto princípom sa jej môže vrátiť mnohonásobok z toho, čo do toho investuje – teda napríklad mnohonásobok spomenutých 600 tisíc Eur. Stačí teda do pohľadu na veci pridať len trochu triezvosti a kritickosti a možno sa aj tým desiatkam tisíc ľudí, čo boli na námestiach, otvoria oči.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 778501x
Priemerná čítanosť článkov: 5898x

Autor blogu

Kategórie