Založ si blog

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej a v Mistríkovom volebnom tíme zamýšľajú najmä nad tým, o čom bude celá kampaň, ak Smer neponúkne kandidáta, ktorého by mohli bez prestávky celú kampaň pranierovať a tváriť sa, že to je ten správny program.

Ostatní kandidáti si tento víkend mohli ešte užiť diskusie, v ktorých boli fakticky len sami pre seba a dostali priestor vyjadrovať sa bez účasti najsilnejšieho kandidáta. Ak Šefčovič naozaj oznámi kandidatúru, bude to o inom. Tento víkend sme napríklad mohli sledovať diskusiu Mistríka s Krajniakom, z ktorej muselo byť náročnému divákovi do plaču. Jedná sa o dvoch kandidátov, z ktorých v prvého prípade sa tvári iniciatíva Za slušné Slovensko, že je kvalitný, v druhom prípade sa Sme rodina hrá, že do volieb posielajú akéhosi straníckeho intelektuála. Diskusia absolútne nemala úroveň a uvedomenie si, že sa jedná o ľudí, ktorí patria medzi výraznejších kandidátov, bolo pre človeka veľmi smutné.

Je celkom ľahko predstaviteľné, že keď medzi nich dvoch v budúcnosti televízie posadia Šefčoviča, budú ich nedostatočné kvality zjavné. Viac menej si Mistríka ani nevieme predstaviť, že by bol Šefčovičovi v debate nejakým obzvlášť ťažkým súperom.

Bolo by to celé o inom, keby doteraz „slušní“ kandidáti prezentovali svoj program, ktorý by mal hlavu a pätu a tým pádom by mohol ísť do rovnocenného súboja so Šefčovičom. Doteraz sme ale počúvali len o slušnosti, o tom, že Mistrík je vedec, o tom, že pôsobí kľudne a o tom, že by teraz všetci mali zložiť zbrane, lebo on ide poraziť kandidáta Smeru. Naozaj by nebolo mať vhodné prezidenta, ktorý poriadne ani nevie vyjadriť svoje politické názory, veď takého sme mali doteraz. A mimochodom, je zaujímavé, že Mistrík od začiatku kampane útočí do Smeru, no ešte sa takmer ani nedotkol témy, že jedným z jeho protikandidátov je človek s extrémistickými tendenciami. To už tomuto „slušnému“ vedcovi vadí viac Smer, ako ĽSNS, alebo čo?

Na jednej strane sa teda na kampaň ako ľudia zaujímajúci sa o veci verejné tešíme. Na strane druhej sa obávame, že si Šefčovičovi protikandidáti budú kompenzovať nedostatok skúseností a odbornosti lacnými útokmi. Bolo by to veľmi nešťastné. V tomto prípade by to však nemuselo byť platné, keďže podobnú taktiku na Šefčoviča skúšal už Sulík pred eurovoľbami a veľmi mu to nevychádzalo.

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

Marakéš – ísť, či nie?

26.11.2018

Konferencia OSN v Marakéši bude venovaná otázke migrácie, ktorá je v týchto dňoch opäť jednou z hlavných tém na Slovensku. K dnešnému typu migrácie sme sa nikdy ako krajina nestavali príliš pozitívne a inak to pravdepodobne nebude ani na tejto konferencii. Otázka však stojí inak: čo znamená naša prípadná účasť? Je vhodné ísť do Marakéša? Odpoveď samozrejme [...]

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 778545x
Priemerná čítanosť článkov: 5898x

Autor blogu

Kategórie