Založ si blog

Decentralizácia je v niektorých oblastiach neobhájiteľná

V zásade sa so zástancami decentralizácie zhodujem vo viacerých záležitostiach. Avšak netreba preháňať a je nutné priznať si, že každý extrém je zlý a to aj ten súvisiaci s decentralizáciou.

Sú oblasti, ktoré si decentralizáciu vyslovene vyžadujú. Medzi také patrí napríklad osvetlenie, ktoré si rôzne obce regulujú samostatne. Predstava centrálnej regulácie osvetlenia je predsa len pomerne náročná. Sú však aj vážnejšie oblasti, pri ktorých sa decentralizácia v našej krajine zjavne príliš nevypláca. Sem patria napríklad tie najproblémovejšie – školstvo a zdravotníctvo.

Školstvo dosahuje katastrofálne výsledky a niet sa čo čudovať, že nám zo škôl nevychádzajú príliš kvalitní ľudia. V porovnaní s ostatnými krajinami na tom nie sme najlepšie a mali by sme teda hľadať príčinu. Politici sú zodpovední za systém, v ktorom školstvo beží. Ten môže byť lepší, ale sú tu aj dôležitejšie veci. Osnovy vytvárajú samotní učitelia, konkrétne prostredníctvom predmetových komisií a za priebeh výučby a jej výsledky zodpovedajú taktiež.

Pokiaľ si posledný odstavec aplikujeme na model forma-obsah-proces, vychádza jednoznačný záver. Politici vďaka legislatívnej činnosti môžu dať školstvu a výučbe určitú formu, avšak za obsah a proces už zodpovedajú učitelia. Do tohto vzťahu vstupujú aj rodičia, pre ktorých vo všeobecnosti platí jedno veľmi smutné pravidlo. Voľakedy bolo za zlé známky vynadané deťom, dnes sa chodí nadávať učiteľom. Pri tom pri všetkej úcte, učitelia sú zodpovední za určité veci, ale určite nie za známky konkrétnych študentov.

Poslednou záležitosťou z radu tých najdôležitejších v školstve je jeho správa resp. správa škôl. Školy môže mať na starosti obec, VÚC, alebo štát. Je pravidlo, že základné školstvo spadá pod obce a mestá, stredné pod VÚC a vysoké väčšinou pod štát. O úlohe a potrebe VÚC sa u nás diskutuje už celkom dlho a sám si myslím, že zníženie počtu „vúciek“ alebo ich úplné zrušenie by vôbec nebolo na škodu.

Bez skúsenosti sa nedá moc argumentovať s cieľom presadiť väčšiu centralizáciu v oblasti školstva, avšak decentralizovaný model sa zatiaľ neosvedčuje na úrovni štátnych ani súkromných škôl, to je fakt.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 17:55

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 778560x
Priemerná čítanosť článkov: 5898x

Autor blogu

Kategórie