Založ si blog

V Prešove sa mohlo stavať efektívnejšie

V posledných hodinách až dňoch médiami rezonuje téma obchvatu v Prešove. Do sporu sa dostávajú analytici ministerstva financií a ministerstva dopravy, teoreticky aj samotní ministri Kažimír a Érsek. Najprv som si myslel, že ide len o nejaké lacné výkriky z tlačovky, no po preštudovaní základných čísel týkajúcich sa projektu by som dal za pravdu skôr ministrovi financií a jeho tímu.

Stanovisko ministra Érseka je prinajmenšom rozporné. Najprv tvrdil o výbornom projekte pre Prešov, no v reakcií na námietky analytikov projektu Hodnota za peniaze už zrazu priznal, že by sa stavba dala zrealizovať efektívnejšie a lacnejšie, nie však o toľko, koľko tvrdia analytici „z financií“. Projekt výstavby sa teda vraj meniť nebude, čo pre mňa osobne nedáva zmysel. Ak sa dá ušetriť aspoň niečo a minister Érsek má o tom vedomosť, prečo odmieta zmeniť projekt? Má tam nebodaj aj nejaké vlastné záujmy? To snáď nie.

Obyvatelia Prešova by aj napriek zlej dopravnej situácii v Prešove vo vlastnom záujme mohli prejaviť aspoň štipku trpezlivosti. Nemalo by im byť jedno, či sa obchvat postaví za 900 mil. eur alebo 500 mil. eur. Podľa analytikov projektu Hodnota za peniaze sa totižto na obchvate dá ušetriť až 400 mil. eur, ktoré by sa následne dali využiť na ďalšie projekty na východe Slovenska. V tomto prípade by som teda byť ministrom dopravy dobre zvážil, či sa stavba začne podľa pôvodného projektu. Podľa mojej mienky by mali byť námietky analytikov Hodnoty za peniaze jednoznačne brané v úvahu.

Pokiaľ sa teda obchvat začne stavať neprihliadajúc na námietky ministra financií a jeho tímu, bude to učebnicový príklad mrhania peniazmi z verejného rozpočtu zo strany ministerstva dopravy a Most-Híd určite nechce byť spájaný s podobne nevýhodnými výstavbami.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 778219x
Priemerná čítanosť článkov: 5896x

Autor blogu

Kategórie