Založ si blog

SaS má kšeftártvo rovno za dverami – napríklad u Drobu

Juraj Droba je kandidátom širokej pravicovej koalície na bratislavského župana. Richard Sulík sa na svojom profile na sociálnej sieti pravidelne hrdí tým, že akého má skvelého kandidáta. Je to však tak? Droba je podľa viacerých informácii len obyčajný kšeftár. Existuje jasné podozrenie, že si Droba v minulosti veľmi výrazne privyrobil cez ministerstvo zdravotníctva, ale pozor – za neuskutočnené služby! Ak by sa podozrenia potvrdili, jednalo by sa o podvod a ukradnutie peňazí daňových poplatníkov.

No aby som sa dostal rovno k podstate, tak si zaspomínajme na vzťah Richarda Sulíka a podnikateľa Mariána Kočnera. Podľa Kočnerových slov z roku 2015 sa dá vlastne vyvodiť, že ich vzťah pred voľbami v roku 2010 a bezprostredne po nich bol celkom priateľský. Kočner mal mať dokonca vplyv na zostavovanie kandidátky SaS a na konkrétny zoznam mien, ktoré sa na tejto „čistej“ kandidátke objavili. Sulík totižto Kočnera požiadal o to, aby mu túto kandidátku vyčistil – ako človek, ktorý sa vyzná do problematiky a ktorý nemá problém zistiť si informácie o ľuďoch. Na základe Kočnerových informácii malo byť z kandidátky vyradených pár ľudí, no Sulík sa z nejakého dôvodu aj tak nerozhodol dbať na všetky Kočnerove rady.  Vo videu sa Kočner venuje aj Jurajovi Drobovi, ktorý mal v minulosti vykazovať podozrivo vysoké fakturácie za služby (konkrétne školenia, mediálne tréningy) pre ministerstvo zdravotníctva. Podľa viacerých informácii tieto školenia vykonané neboli, ale faktúry boli vyplatené z peňazí daňových poplatníkov. Jednalo sa konkrétne o firmu „SK Media“, ktorá mala ministerstvu poskytovať najmä PR služby. Faktúry boli vo finančnom objeme viac ako 2 milióny korún. Školiteľ Droba tieto školenia nikdy nevykonal.

Takýmto spôsobom dostala v SaS priestor skupina, ktoré bola neskôr pri rozporoch SaS a odchode pár členov Sulíkom označená ako kšeftárska. Kočner spomenul len jedno meno, ale ja sa domnievam, že táto skupina sedí presne tak, ako ju sám Sulík vymenoval – Kollár, Miškov a Droba.

… Droba, ktorý dnes kandiduje na župana v bratislavskom samosprávnom kraji. Takže SaS nie len že nie je čistá, no členov, ktorí by sami mohli mať dosť spoločného s kšeftárstvom a kto vie, možno aj s korupciou a podvodmi, nominuje ako kandidátov na tak dôležité pozície. Hovorím v množnom čísle preto, lebo pri pohľade na Drobov prípad sa vôbec nedá vylúčiť, že sa v minulosti nestalo niečo podobné, len bez vedomia verejnosti.

Záverom je nutné skonštatovať, že SaS nie je „čistou“ stranou v takom zmysle, ako to Sulík na začiatku svojej politickej kariéry chcel. Zdá sa, že už veľmi skoro zistil, že s biznisovým krídlom v strane sa mu bude presadzovať ľahšie. Možno aj preto teatrálne odídeného Drobu s radosťou prijal späť pod svoje krídla. Strana proti oligarchom teda sama rešpektuje vplyv oligarchov na jej členov.

No a kto vie, možno sa po prípadnom Drobovom zvolení opäť dočkáme podobného luxusného výletu, aký nám Sulík predviedol a dodnes nepovedal, kto všetko s ním bol v roku 2010 v Salzburgu na súkromnom tryskáči na jahňacinku – no a Droba si ako správny kšeftár určite môže dovoliť aj viac.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 776866x
Priemerná čítanosť článkov: 5885x

Autor blogu

Kategórie