Založ si blog

Interpretácia volieb je trápne oportunistická

Sobotné voľby do VÚC prebehli v relatívnom kľude a až na Mikušovu neschopnosť chlapsky si priznať prehru v Trnave sme neboli svedkami väčších excesov. Zaujímalo by ma napríklad, že čo sa stalo s Kusým, lebo som o ňom od volieb ešte nepočul. Nevadí, dnes chcem ale o inom. Voľby strhli lavínu príspevkov od všetkých možných liberálnych kaviarní, ktoré sa mylne domnievajú, že toto víťazstvo je ich.

Z reakcií by to neznalému človeku prišlo ako keby na Slovensku existovali len tri politické strany – Smer, Kotlebova ĽS-NS a tí ostatní. „Tí ostatní“, to je kategória, ktorú si liberálna kaviarenská pravica privlastňuje akoby automaticky. Toto však nie je jednoliata skupina, je to naopak skupina obsahujúca veľkú škálu názorov, od ľavicových až po pravicové. Víťazstvo Milana Majerského napríklad s Kiskovou opozíciou absolútne nič nemá.

Reakcie sú viac menej polopravdivé, niekedy až smiešne. Niektorí ako Milan Ftáčnik prehru znášajú ťažko a vybíjajú si to na podceňovaní voličov, ktorí ich pri tom v minulosti dostali na nejednu pozíciu. Na druhej strane sa Richard Sulík kochá na víťazstve Juraja Drobu v Bratislave… konečne manažér, pravicový liberál, ktorý hneď vo svojom prvom prejave hovoril hneď na druhom mieste o sociálnych službách. Nenechajme sa oklamať – slovo „sociálne“ z úst liberálneho pravičiara je ako počuť slovo „Boh“ z úst komunistu.

Áno, nalejme si čistého vína, Smer bude musieť popremýšľať nad silnejšou generačnou výmenou, lebo ukázať jedného mladého človeka vo vedení vôbec nestačí. Generačná výmena musí byť vidieť aj počas volieb a popravde ako tak nastala len v Košickom kraji, kde kandidoval mladší kandidát na župana ako naposledy. Inak sa nič zásadné nezmenilo a to voličom možno vadí. Ak chcú voliči zmenu, či už oprávnene, alebo neoprávnene, treba im ju v každom prípade ponúknuť.

Inak si vo všeobecnosti myslím, že trojica Droba, Viskupič a Jurinová je z odborného hľadiska úplnou katastrofou. Minimálne v Žiline a v Bratislave boli na výber aj vhodnejší kandidáti a to aj v prípade, ak ľudia nechceli voliť niekoho s podporou Smeru – už len v Bratislave napríklad taký Mrva, možno Frešo, ktorí by na rozdiel od Drobu neboli závislí.

Každopádne, voľby prebehli a výsledky mnohé veci zmenili. V absolútnych číslach si však treba uvedomiť, že opozícia voľby nevyhrala. Voľby vyhrali v prvom rade nezávislí kandidáti, ktorých v žiadnom prípade nemôžeme považovať za jednoliatu skupinu, na druhom mieste v absolútnych číslach skončil Smer, aj keď oproti minulým voľbám stratil veľa. Lunter nie je víťazstvom opozície, ale demokratických strán vrátane Smeru. SaS nejakým zázrakom dokázala osloviť voličov na východe, no otázne je, že ako im budú vyhovovať liberálne riešenia nového župana, lebo podpora slabších medzi stratégie SaS určite nepatrí a tých ekonomicky slabších je na východe veľmi veľa.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 08:40

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 777732x
Priemerná čítanosť článkov: 5892x

Autor blogu

Kategórie