Založ si blog

Olympiáda 2018 sa nesie aj v znamení politického konfliktu

Zimné OH sú vždy výborným zážitkom pre každého fanúšika, dokonca nie len pre fanúšikov športu. Každé 4 roky sa na podujatí stretávajú športovci z rôznych krajín sveta. Súťaže sú sprevádzané rôznymi kampaňami proti rasizmu, xenofóbii, nacionalizmu a tak podobne. Tieto ZOH sa však mimo iného budú niesť aj vo svetle politického konfliktu medzi západom a východom.

Bolo by možno trúfalé hovoriť o novej podobne studenej vojny, ale kroky MOV tomuto tvrdeniu dodávajú reálne kontúry. Jedna vec je podozrenie zo štátom podporovaného dopingu v Rusku, druhá vec je čoraz viac sa uplatňujúca kolektívna vina, ktorá nie je na mieste.

Rusov nechcem nejako okato a blokovo obhajovať, ale kolektívna vina je neprijateľná. Športovci by sa mali posudzovať individuálne a nie kolektívne, najmä čo sa týka podozrení z dopingu. Žiadna krajina nemá taký osobitný prístup ako Rusko. V prípade žiadnej inej krajiny sa neuplatňujú také obštrukcie ako v prípade Ruska. To však ešte stále ostávame len pri športe.

Ja mám ale pocit, že v tomto prípade ani zďaleka nejde len o šport a o doping. Tieto opatrenia majú hlbšie, až politické základy a môžu byť súčasťou snahy západu viesť negatívnu kampaň proti Rusku ako krajine, aby ho predstavitelia západných krajín očierňovali v čo najväčšej možnej miere. No a do športu by sa logicky politika miešať nemala, už vôbec nie v prípade mierového podujatia, akým sú ZOH.

Pozrime sa na opatrenia, ktoré MOV urobil. V prvom rade potrestal športovcov, ktorí dopovali. To je nadovšetko správne a takí ľudia nemajú čo hľadať na ZOH. Na druhej strane opatrenia zašli oveľa ďalej. Športovcom bolo zakázané používať ruské národné symboly, vrátane hymny. A tu už sa podľa môjho názoru dostávame do politiky. Pretože to, či sa bude hrať hymna, alebo nie, nemá nič s dopingom. Ruskí športovci môžu síce štartovať po vlajkou ZOH, ale nebudú môcť využívať a uplatňovať svoje národné symboly a toto už spravodlivé nie je. Takéto opatrenie nič s dopingom nemá.

Som však rád, že sa ruskí športovci do ZOH zapoja, nech už je to v akejkoľvek forme. Otázne je, ako k nim budú pristupovať napríklad rozhodcovia. Pevne verím, že všetko prebehne v rámci fair play.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 776920x
Priemerná čítanosť článkov: 5886x

Autor blogu

Kategórie