Založ si blog

Hlavný organizátor Pohody Michal Kaščák má dve xenofóbne piesne

Organizátor „slniečkárskeho“ festivalu Pohoda, Michal Kaščák, nie je až tak multi-kulti založený typ osobnosti. V minulosti totižto nahral dve skladby, ktoré majú jasný xenofóbny a nebojíme sa skonštatovať, že aj rasistický kontext. Celý festival Pohoda na základe tejto informácie vyznieva pomaly až smiešne a pokrytecky, keďže ľudia, ktorí údajne bojujú proti všetkému národnému a kresťanskému, sú v skutočnosti xenofóbne zmýšľajúci. A mimochodom, aj nenávisť voči všetkému kresťanskému, sa dá označiť za neznášanlivosť voči konkrétnemu náboženskému presvedčeniu, čo je v liberálnej spoločnosti, ak ju tu teda naozaj chceme mať, absolútne neprijateľné.

Pohoda sa dlhodobo prezentuje ako festival, ktorý vyznáva hodnoty liberalizmu, multikulturalizmu a otvorenosti Európy – teda aj v prospech migračných vĺn a prijímania migrantov. Človek by v demokratickej spoločnosti nemal mať problém s inými názormi a preto aj my dopredu hovoríme, že rešpektujeme aj iné názory, no len do toho momentu, kedy sa nám tieto názory nesnaží niekto vnucovať. Práve predstavitelia liberálneho krídla na Slovensku – teda rôzni politici, médiá, mimovládky a s nimi spolupracujúci organizátori festivalu Pohoda, však toto robia – vnucujú nám liberalizmus a tvária sa, že je to prevládajúci názor na Slovensku a jediná možná forma demokracie – no a to je naozaj len výmysel.

Hudobný festival by mal byť už zo svojej podstaty apolitický. Samozrejme, že sa niektoré festivaly sústredia na hudobné štýly, ktoré majú bližšie k ľavicovej politike a niektoré naopak na tie, ktoré sú skôr pravicové. Často to však nezohráva podstatnú úlohu vo vytváraní charakteru festivalu. Politika má byť na hudobnom festivale totižto v úzadí a má ísť v prvom rade o hudbu.

My máme za sebou ďalší ročník Pohody, ktoré je najväčším hudobným festivalom na Slovensku. No už po niekoľkýkrát si zaslúžene vyslúžila neslávnu prezývku „festival politickej piesne“, ktorá vystihuje to, čo sa na Pohode vlastne deje. Okrem hudobných pódií sa už tradične na festivale nachádzali diskusné stany. Na jednej strane nie je v poriadku to, že sa na hudobnom festivale robia politické diskusie, no ešte viac nie je v poriadku to, že sú tieto politické diskusie jednostranné – s hosťami z jedného politického spektra a s moderátormi, ktorí od týchto hostí nemajú odstup, práve naopak, sú verejnosťou považovaní za jednu partu s týmito politikmi. V minulosti sme na tomto festivale mohli stretnúť Václava Havla, Fedora Gála, alebo Ivetu Radičovú, dnes je pravidelným hosťom prezident Andrej Kiska.

Práve takí hostia spolu s obmedzenosťou organizátorov zabezpečujú to, že festival je politický, jednotvárny a bojujúci proti všetkému národnému, sociálnemu, ale aj kresťanskému. Je to dosť chaotické, keďže práve západoeurópsky model, ktorý je pre túto partičku vzorom, dosť tkvie na sociálnych právach ľudí. Neznášanlivosť voči vládnym stranám je však tak silná, že sociálne je v kontexte festivalu pomaly až synonymom negatívneho.

Najnovšie sa na festivale naviac zvýraznila orientácia na dnes populárnu „slušnosť“ a na „proamerickosť“. Keď si však predstavíme hlavnému moderátora diskusií, Štefana Hríba, so slušnosťou to nemá nič spoločné. Od kedy je slušné, aby niekto obhajoval dvoma súdmi odsúdených vrahov? Alebo, od kedy je slušné, aby sa s týmito vrahmi zabával prezident republiky? Od kedy je slušné, aby ľudia vypískavali jedno politické spektrum, vrátane hlavného predstaviteľa strany s najvyššou podporou medzi ľuďmi? A je slušné to, aby všetci ukazovali prostredník na fotku politika, ktorý si dovolil celý festival skritizovať a to právom? Je to celé tak jednoduché, násilné a jednostranné, že je z toho skutočnému slušnému občanovi až zle.

V neposlednom rade je dôležité spomenúť aj pokrytectvo Michala Kaščáka, ktoré nemá hraníc. Ten je až tak liberálny, že na svoj festival v žiadnom prípade nevpustí iné myšlienky, ako tie, ktoré presadzuje on a jeho politickí kamaráti. On sám pri tom v minulosti vydal 2 pesničky pod hlavičkou kapely Bez ladu a skladu, ktoré boli jednoznačne xenofóbne. Ich názvy sú „Arab Muhammad Abdul Ali“ a „Čierna huba“. Čo nám takýto človek potom môže diktovať o liberalizme? Popri tomto fakte je na pováženie aj to, že bol takýto človek vyznamenaný prezidentom a môže sa tak pýšiť vysokým štátnym vyznamenaním. Za čo ho dostal? Za tu xenofóbiu, alebo za to, že nedáva priestor iným myšlienkam a má totalitné čiernobiele myslenie, pán prezident?

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 777563x
Priemerná čítanosť článkov: 5891x

Autor blogu

Kategórie