Založ si blog

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej a v Mistríkovom volebnom tíme zamýšľajú najmä nad tým, o čom bude celá kampaň, ak Smer neponúkne kandidáta, ktorého by mohli bez prestávky celú kampaň pranierovať a tváriť sa, že to je ten správny program.

Ostatní kandidáti si tento víkend mohli ešte užiť diskusie, v ktorých boli fakticky len sami pre seba a dostali priestor vyjadrovať sa bez účasti najsilnejšieho kandidáta. Ak Šefčovič naozaj oznámi kandidatúru, bude to o inom. Tento víkend sme napríklad mohli sledovať diskusiu Mistríka s Krajniakom, z ktorej muselo byť náročnému divákovi do plaču. Jedná sa o dvoch kandidátov, z ktorých v prvého prípade sa tvári iniciatíva Za slušné Slovensko, že je kvalitný, v druhom prípade sa Sme rodina hrá, že do volieb posielajú akéhosi straníckeho intelektuála. Diskusia absolútne nemala úroveň a uvedomenie si, že sa jedná o ľudí, ktorí patria medzi výraznejších kandidátov, bolo pre človeka veľmi smutné.

Je celkom ľahko predstaviteľné, že keď medzi nich dvoch v budúcnosti televízie posadia Šefčoviča, budú ich nedostatočné kvality zjavné. Viac menej si Mistríka ani nevieme predstaviť, že by bol Šefčovičovi v debate nejakým obzvlášť ťažkým súperom.

Bolo by to celé o inom, keby doteraz „slušní“ kandidáti prezentovali svoj program, ktorý by mal hlavu a pätu a tým pádom by mohol ísť do rovnocenného súboja so Šefčovičom. Doteraz sme ale počúvali len o slušnosti, o tom, že Mistrík je vedec, o tom, že pôsobí kľudne a o tom, že by teraz všetci mali zložiť zbrane, lebo on ide poraziť kandidáta Smeru. Naozaj by nebolo mať vhodné prezidenta, ktorý poriadne ani nevie vyjadriť svoje politické názory, veď takého sme mali doteraz. A mimochodom, je zaujímavé, že Mistrík od začiatku kampane útočí do Smeru, no ešte sa takmer ani nedotkol témy, že jedným z jeho protikandidátov je človek s extrémistickými tendenciami. To už tomuto „slušnému“ vedcovi vadí viac Smer, ako ĽSNS, alebo čo?

Na jednej strane sa teda na kampaň ako ľudia zaujímajúci sa o veci verejné tešíme. Na strane druhej sa obávame, že si Šefčovičovi protikandidáti budú kompenzovať nedostatok skúseností a odbornosti lacnými útokmi. Bolo by to veľmi nešťastné. V tomto prípade by to však nemuselo byť platné, keďže podobnú taktiku na Šefčoviča skúšal už Sulík pred eurovoľbami a veľmi mu to nevychádzalo.

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

Marakéš – ísť, či nie?

26.11.2018

Konferencia OSN v Marakéši bude venovaná otázke migrácie, ktorá je v týchto dňoch opäť jednou z hlavných tém na Slovensku. K dnešnému typu migrácie sme sa nikdy ako krajina nestavali príliš pozitívne a inak to pravdepodobne nebude ani na tejto konferencii. Otázka však stojí inak: čo znamená naša prípadná účasť? Je vhodné ísť do Marakéša? Odpoveď samozrejme [...]

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 779716x
Priemerná čítanosť článkov: 5907x

Autor blogu

Kategórie