Založ si blog

Doba, keď si opozícia kupuje bývalých vyšetrovateľov

Vyšetrovanie býva väčšinou zahalené rúškom tajných informácii, ktoré pred jeho ukončením z logických dôvodov nesmú byť zverejnené. Každému je jasné, že novinári nedočkavo čakajú na informácie, no musia pochopiť, že nie všetko je prístupné verejnosti. Argument odovzdaných daní a kauzálneho práva na informácie v prípade vyšetrovania jednoducho neplatí a v žiadnom prípade neobstojí. Nejedná sa pri tom o ohrozovanie demokracie, ale o ochranu jedincov, ktorí majú s priebehom vyšetrovania niečo spoločné.

Je úplne legitímne, že sa Marek Gajdoš ako šéf vyšetrovacieho tímu rozhodol odísť z polície. Mal na to plné právo. Čo však už nie je úplne v poriadku, je jeho zjavné prihrávanie politickej opozícii na rôzne typy úderov. Pokiaľ viem, je to práve opozícia, kto sa stále oháňa potrebou nezávislosti vyšetrovateľov. Tá nezávislosť však nemá fungovať len voči vláde, ale aj voči opozícii. V opačnom prípade by sa predsa nejednalo o nezávislosť.

Prípad Gorila je naviac veľmi špecifický svojou sekuritizáciou a medializáciou. Treba si však uvedomiť, že opozícia ani jej médiá nemôžu byť vyšetrovateľmi a sudcami v jednej osobe. Vyšetrovanie sa naviac nemôže odohrávať na stránkach polobulvárnych denníkov – čo by to potom bolo za vyšetrovanie? Som teda presvedčený, že vyšetrovaniu kauzy nadmerná medializácia nepomáha – práve naopak, môže byť aj škodlivá, ale to už novinári z dôvodu nedostatočných znalostí podmienok nevedia posúdiť a o tom svedčí aj ich hlúpe vyjadrovanie sa.

Ak by Marek Gajdoš myslel svoju snahu úprimne, vývoj udalostí v jeho živote by nebol tak nápadne proopozičný. Odchod z práce pre políciu, široká medializácia, rozhovory pre neobjektívne médiá, informácie bez dôkazov a neustále obviňovanie.

Marek, chýba Vám už len ocenenie Biela vrana a môžete ísť rovno na Matovičovu kandidátku, smutné.

Maroš Šefčovič – kto by mu vlastne bol vyrovnaným oponentom?

14.01.2019

Je to určite pre R. Mistríka rana, že jeho doterajší volebný program – porážka Smeru-SD vo voľbách, by sa kandidatúrou Šefčoviča s určitosťou skomplikoval. Niektorí komentátori to popisujú úplne presne, ak nie je práve čo kritizovať na Smere, opozícia je úplne bez obsahu a týka sa to aj jej kandidátov v jednotlivých voľbách. Myslíme si, že sa v Čaputovej [...]

Vadia vám ceny energií? Pýtajte sa Dzurindu, nie Fica

13.12.2018

Je veľmi dojemné, ako sa posledné dni médiá úporne snažili presvedčiť občana o tom, že akým veľkým škandálom je zvyšovanie cien energií. Áno, nie je to vôbec dobré a ani nám sa to nepáči, ale na rozdiel od tendenčných novinárov si vidíme aj poza špičku nosa a tvrdíme, že vinníkom je Dzurinda a jeho vláda, nie Fico, alebo Pellegrini. Keby sme žili [...]

Dobré hospodárenie a silný sociálny štát – aj taká je vláda Smeru

06.12.2018

Je to už taká všeobecná mantra, že politika funguje na základe schémy, v ktorej pravica šetrí a uťahuje opasky, zatiaľ čo ľavica rozdáva a míňa peniaze našetrené pravicou. Opak ukázala napríklad škandinávska skúsenosť. Sociálni demokrati dokázali zo Švédska vytvoriť životaschopnú krajinu, ktorá dbá na silný sociálny štát, ale aj na dobré ekonomické [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

tribunaludu

Pravda oslobodzuje

Štatistiky blogu

Počet článkov: 132
Celková čítanosť: 778522x
Priemerná čítanosť článkov: 5898x

Autor blogu

Kategórie